Actualitate

Examenele de Matematică și Istorie, susținute astăzi în a doua sesiune a bacalaureatului

Absolvenții de liceu înscriși în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului susțin astăzi examenele la Matematică sau Istorie.

Aceasta este proba obligatorie a profilului. Examenul la Matematică este susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil real, de cei care au terminat filiera tehnologică, de absolvenții de la profilul militar și de cei de la profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare. Cei care au terminat profilul umanist sau filiera vocațională dau examenul la Istorie. Examenul a început la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea subiectelor.

Subiectele de la examenul de Matematică, precum și cele de la examenul de Istorie au fost concepute de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea sa.

Peste 43.500 de absolvenți de liceu s-au înscris la a doua sesiune de Bacalaureat din anul 2019, a anunțat Ministerul Educației. Instituția a precizat că sursa datelor o reprezintă inspectoratele școlare județene și că, din totalul celor înscriși, peste 28.700 de candidați provin din promoția 2018-2019, iar peste 14.800 de candidați au terminat liceul anii trecuți.


Primele rezultate de la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro pe data de 3 septembrie (până la ora 12:00). Elevii nemulțumiți de notele de la BAC vor putea, în aceeași zi, să depună contestații, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori. În cazul în care notele acordate de aceștia au o diferență de cel mult un punct, atunci se calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.


În cazul în care diferența dintre cele două note acordate de profesori este mai mare de 1 punct, atunci:
– preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;
– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;
– preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

La contestații, se respectă procedura de mai sus. În cazul în care, la final, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială luată de elev la BAC şi nota obținută la contestaţii, atunci “lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori”, prevede ordinul citat. Nota finală este calculată la fel ca mai sus.


Calendar BAC 2019 Sesiunea iulie-august 2019
15 – 19 iulie 2019 Înscrierea candidaților
26 iulie 2019          Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

21 august 2019     Limba si literatura română – proba Ea) – examen scris
22 august 2019     Limba si literatura maternă – proba Eb) – examen scris
23 august 2019     Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
26 august 2019     Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris


27 – 28 august 2019 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
29 august 2019          Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
30 august & 2 septembrie 2019 Evaluarea competențelor digitale – proba D
2 – 3 septembrie 2019 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
3 septembrie 2019        Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
3 – 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestațiilor
7 septembrie 2019       Afișarea rezultatelor finale

Ultimele Stiri
abonare newsletter