Actualitate

POZA ZILEI. Priveliștea de pe Cetățuie în 1943

O fotografie realizată în anul 1943 arată cum era priveliștea pe care clujenii o îndrăgesc atât de mult în urmă cu opt decenii.

Cetățuia din Cluj este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ.

Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848.


Un alt trecut, unul interbelic, și-a lăsat și el amprenta asupra Cetățuii. Pe panta dealului, se găseau cele mai sărace zone ale orașului. Cocioabe mizere, bordeluri, o adevărată ,,mahala” – aceasta era Cetățuia în prima parte a secolului al XX-lea. Comunismul a adus cu sine amenajările care au făcut din Dealul Cetățuii unul dintre cele mai îndrăgite și mai cunoscute spații de recreere din Cluj.

 

Etichete: cetatuie
Ultimele Stiri
abonare newsletter