monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Expoziție aniversară la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei despre viața lui Orbán Balázs

Expoziție aniversară la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei despre viața lui Orbán Balázs

Expoziţie la Cluj-Napoca despre viaţa scriitorului ardelean Orbán Balázs, la 190 de ani de la naşterea sa.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) organizează, începând de duminică, 18 august, expoziţia „Orbán Balázs. Călătorie în Orient”, cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la naşterea acestuia (1829 -1890) – scriitor, etnograf, istoric, om politic şi membru corespondent al Academiei Maghiare (1887).

„Expoziţia este un tribut pe care îl aducem omului de cultură Orbán Balázs, al cărui nume se leagă de muzeul nostru datorită donaţiilor făcute de acesta Societăţii Muzeului Ardelean, piese aflate acum în patrimoniul MNIT. Invităm clujenii şi pe toţi vizitatorii interesaţi, sau doar curioşi, să ia contact prin intermediul artefactelor aduse de Orbán din călătoriile sale – statuete funerare, organe umane sau animale mumificate, dar mai ales prin ilustrarea vieţii fascinante a lui Orbán Balázs, cu o lume care continuă să suscite interes publicului, indiferent de vârstă, cea a civilizaţiilor Orientului Antic, a Egiptului în mod special”, a punctat directorul MNIT, Felix Marcu.


În cadrul expoziţiei va rula şi un scurtmetraj, film ce prezintă periplul lui Orbán prin Orient, călătorii ce l-au purtat prin Siria, Palestina, Egipt şi Grecia.

„Scriitorul ardelean a ajuns pentru prima dată la Istanbul, capitala Imperiului Otoman, la doar 19 ani. În continuare, a avut parte de o viaţă aventuroasă, desprinsă parcă din romanele lui Jókai Mór sau Victor Hugo. De altfel, Orbán l-a cunoscut personal pe scriitorul francez, cu care a legat o relaţie de amiciţie în perioada exilului său pe insula Jersey, Marea Britanie. Orbán şi-a publicat impresiile din voiajul întreprins între anii 1848-1849 în şase volume, reunite sub titlul «Călătorie în Orient» şi publicate la Cluj în 1861. Scenariul filmului include fragmente preluate din cărţile sale, iar suportul de imagine e realizat după gravuri din albumul de epocă Meyer's Universum”, precizează sursa citată.


Evenimentul face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a, ce se desfăşoară în intervalul 17-25 august 2019. Cu această ocazie, în zilele de 20 şi 21 august, timp de 2 ore, intrarea şi ghidajul în expoziţie vor fi gratuite. Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul „Haáz Rezső” şi Asociaţia Culturală „Székelyföldi Legendárium” din Odorheiu Secuiesc.