Actualitate

Cimitire parcuri la Cluj-Napoca? „Să devină spații de reculegere, nu de care ne temem!”

Ecologiștii clujeni propun ca nu mai puțin de patru cimitire din Cluj-Napoca să fie deschise până seara, cu condiția să fie înverzite și transformate în locuri de reculegere și relaxare.

Cimitire parcuri la Cluj-Napoca? „Să devină spații de reculegere, nu locuri de care ne temem!” Cimitire parcuri la Cluj-Napoca? „Să devină spații de reculegere, nu locuri de care ne temem!”

„S-au promis de către administrația Boc plantări de copaci în cimitirul Mănăștur, dar nu s-au făcut. De ce e important să ne înverzim cimitirele? Pentru ca cimitirele să devină parcuri, spații de reculegere, lectură, discuții, plimbare, chiar și tranzit pietonal și ciclist, în condițiile unui Cluj poluat și plin de mașini. Propunem ca patru cimitire să fie deschise până seara și să fie permis tranzitul”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook SOS Parcul Est.

„În Copenhaga, cimitire de zeci de hectare sunt în unele cartiere principalele parcuri și turiștii și localnicii sunt invitați să vină pe iarbă și alei. Vedem mame cu copii, turiști în alergare, bicicliști, oameni care citesc. De ce nu și la Cluj? (...) Câștigul pentru clujeni ar fi câteva zeci de hectare de spații verzi, cu condiția ca cimitirele să fie înverzite și să aibă alei pietonale și cicliste, spații pe care să le utilizăm săptămânal, nu de care să ne temem”, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, cel care a vizitat recent Copenhaga.


1. Cimitir Mănăștur – se poate ajunge dinspre Mănăștur și Cartierul Câmpului spre Zorilor dacă se plantează copaci, se face o alee, plus o pasarelă sau un tunel sub variantă, pentru a ocoli traficul auto. O altă zonă de acces poate fi spre Campus USAMV, apoi spre centru.

2. Cimitir Calvaria – accesul e interzis cu excepția câtorva ore pe săptămână, poarta închisă, trebuie ocolit dealul pentru a ajunge de pe Plopilor spre Mănăștur. Din păcate, nu avem acces la cea mai frumoasă clădire din cartier, fosta mănăstire care dă numele zonei.


3. Cimitir Central – trebuie popularizate legăturile dinspre Bună Ziua și Andrei Mureșanu spre centru via cimitir, cu intrare dinspre Calea Turzii, unde pentru a ocoli traficul auto trebuie un pasaj sub stradă. Se poate populariza mai bine și legătura existentă Centru – Zorilor, mai ales că Zorilor nu are parcuri, cu excepția celui propus de noi (n.red. SOS Parcul Est), Parcul Prodan.

4. Cimitir militar Gheorgheni – nu are legături Între Lacuri, construcțiile de blocuri și Baza Sportivă Gheorgheni pentru a forma parcul unitar propus de SOS Parcul Est pe 66 de hectare. Trebuie mai multe porți și alei în sensul ăsta.


„V-ar plăcea să deveniți un măr când muriți, o floare a soarelui, un piersic? La plimbările prin Copenhaga, am mâncat din toate și moartea e mai dulce așa, mai firească, nu ceva de care să ne temem. Oare cimitirele la noi sunt așa urâte, lugubre, betonate, pentru că nu ne împăcăm nici cu moartea, nici cu viața, într-o viață de agitație continuă?”, se întreabă Adrian Dohotaru.

Etichete: cluj parcuri cimitir
Ultimele Stiri
abonare newsletter