monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Mitropolitul de Rwanda și Burundi vine la Nicula. Pelerinajul la mănăstire începe miercuri

Pelerinajul tradiţional de la Nicula, organizat cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, va debuta miercuri, 14 august, cu procesiunea de la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.

Ca în fiecare an, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, întâmpinat cu multă evlavie de toți credinicoșii, va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea va începe miercuri, 14 august 2019, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.


Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care îl va avea alături pe Înaltpreasfințitul Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvășită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiuna icoanei, în jurul orei 2.00.


În ziua praznicului, joi, 15 august 2019, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, avându-l alături pe Mitropolitul Innocentios și înconjurat de un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Pelerinajele la Nicula au atins cea mai mare amploare în timpul Episcopului Iuliu Hossu, între 1917 şi până în 1948, anul trecerii de către comunişti a Bisericii Române Unite în afara legii. Până la data arestării sale, Arhiereul de vie amintire Iuliu Hossu, în fiecare an, de Sfântă Marie Mare, a predicat la Nicula zecilor de mii de credincioşi veniţi pe jos sau în căruţe trase de cai, din toată ţara.