Actualitate

Un an de când a plecat Dumitru Fărcaș. „Taragotul de Aur”, moștenirea culturală lăsată în urma sa de regretatul artist

Miercuri, 7 august, s-a împlinit un an de zile de când Dumitru Fărcaș a trecut la cele veșnice, la venerabila vârstă de 80 de ani.

Un an de când a plecat Dumitru Fărcaș. „Taragotul de Aur”, moștenirea culturală lăsată de regretatul artist Un an de când a plecat Dumitru Fărcaș. „Taragotul de Aur”, moștenirea culturală lăsată de regretatul artist

Dumitrul Fărcaș a fost cel mai mare taragotist al României și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

„Maestrul a fost un artist desăvârșit, un om care i-a sprijinit pe toți cei care au avut nevoie și care și-a dedicat viața publicului. Pentru români, Dumitru Fărcaș reprezintă un simbol cultural, iar moștenirea sa va rămâne pentru noi și noi generații. Mulțumim, Maestre Dumitru Fărcaș! Ești mereu în inimile noastre!”, a punctat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu prilejul împlinirii a un an de la decesul regretatului artist.


Fiica Andreea Fărcaş, prietenii, colegii și cei ce au iubit muzica lui Dumitru Fărcaș au participat, sâmbăta trecută, la parastasul la un an de zile de la trecerea la cele veşnice a maestrului. De asemenea, în memoria și pentru sufletul regretatului taragotist, Andreea Fărcaș și prietenii săi au gătit o varză a la Cluj, miercuri, în bucătăria „O masă caldă”. Mâncarea a ajuns la nevoiașii orașului, așa cum asociația obișnuiește să facă încă din 2013.

Casa de Cultură a Studenților va purta, oficial, numele taragotistului

O parte din moștenirea culturală a lui Dumitru Fărcaș este reprezentată și de Festivalul concurs „Taragotul de Aur”, un eveniment ce subliniază impactul pe care artistul l-a avut și continuă să îl aibă, prin muzica sa. În 2019, competiția va avea loc între 15-17 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca. Festivalul urmărește descoperirea tinerelor talente, soliști instrumentiști și vocali care să contribuie la conservarea și promovarea culturii și portului tradițional românesc.


Concursul se va desfășura în două secțiuni: soliști intrumentiși și soliști vocali, fiind deschis interpreților de folclor autentic românesc, cu vârste curprinse între 16 și 35 de ani, din toate zonele țării, dar și celor care provin din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi realizată ceremonia oficială a schimbării denumirii Casei de Cultură a Studenților din municipiul Cluj-Napoca, ce va primi numele „Dumitru Fărcaș”. Consilierii locali au votat propunerea edilului Emil Boc în şedinţa din 19 decembrie 2018. În prezent, doar sala de spectacole a instituției de cultură poartă numele maestrului, care s-a stins din viață în urma unui infarct, la Cluj-Napoca, în data de 7 august 2018.

Ultimele Stiri
abonare newsletter