Actualitate

Este sau nu nevoie de un parking în Gheorgheni? “Înmatriculările să se mute în Gilău”

Toate aleile și spațiile verzi de pe Albac-Azuga sunt pline de mașini care parchează ilegal, dar cu toate acestea, locuitorii din zonă susțin că nu au nevoie de parkinguri.

Zeci de clujeni care locuiesc în Gheorgheni, în zonele Albac-Azuga, se împotrivesc în continuare proiectului Primăriei de construire a unui parking în zonă. Oamenii spun că locurile de parcare din zonă sunt suficiente, iar odată cu noul parking traficul se va dubla.

Mai mulți clujeni care locuiesc în vecinătatea viitorului parking au venit săptămâna trecută la Primărie, unde au participat la ședința de Consiliu Local, în încercarea de opri consilierii să voteze proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la Parkingul Azuga.


În luna martie, s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui parking pe strada Albac cu un regim  de înălțime 2S (două subsoluri)+D(demisol)+P (parter)+E(etaj)+T (terasă).

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 30,5 milioane lei. Finanţarea se fce din fonduri de la bugetul local, iar durata de realizare este de 24 luni.


Viitorul parking ar urma să aibă 362 de locuri şi va presupune dărămârea a 8 garaje din tablă.

“Mașinile polițiștilor nu ne deranjează deloc”

“Acum trebuie să cumpăniți, ca reprezentanți ai noștri, între a da prioritate locatarilor din zona Gheorgheni sau a da prioritate celor mulți care vin la înmatriculări la Poliția Rutieră. După cum știți, Poliția Rutieră e acolo de peste 10 ani si până acum doi ani când s-a anulat taxa de mediu lucrurile au mers OK, în acea parcare stând și mașinile noastre și ale domnilor polițiști care doar ne sporesc siguranța prin prezența lor și nu ne deranjează deloc, cât și a celor care vin la înmatriculări. De vreo 2 ani, afluxul mașinilor din târgul auto din Gilău, și acum vă puteți imagina câte mașini sunt în târgul auto din Gilău, toate au năpădit cartierul Gheorgheni și nu doar parcarea de la noi. Și parcarea Padiș a fost în aceeași situație și argumentele celor de acolo au fost luate în considerare. Din păcate, toate luările noastre de cuvânt din 20 martie încă nu sunt consemnate în documentele acestui proiect și nu știm de ce. Pe toate străzile din zona Albini-Rebreanu-Titulescu-Albac sunt de vreo 5 ori mai multe mașini decât ale riveranilor, ele stând și așteptând perioada de înmatriculare în zona respectivă și supraaglomerând traficul în zonă. Dacă noi facem parkingul, eu am foarte mari îndoieli că toți acei domni care își țin mașinile pe acolo vor veni să plătească cu ora pentru 2-3 zile până li se înmatriculează mașina sau dacă vor veni la Poliția Rutieră vor avea răbdare să-și urce în parking mașinile second hand care poluează mai mult decât orice altceva în oraș după care să vină să plătească și să iasă”, a spus, joi, în ședința de Consiliu Local un cetățean care locuiește în Gheorgheni.


Propunere: Înmatriculările să se mute în Gilău

“După cum știți și când trebuiau să meargă la primăria de cartier care e la un minut de parkingul Băișoara de mers cu mașina, dânșii parcau tot pe trotuare și pe alei. Pe toată Aleea Azuga nu există garaje nefolosite, există doar copertine, toate folosite, și că, în general, în toate weekend-urile parcarea noastră este 2/3 goală ca dovadă că locurile sunt suficiente. Nu știm să existe persoane care să fi solicitat loc de parcare acolo în parcarea noastră, fiind riverani, și să nu fi primit. Au solicitat alții de la distanțe mai aproape de Băișoara. Trebuie luat în considerare tot traficul făcut de aceste mașini second hand de la Gilău până în Gheorgheni și înapoi și dacă ne dorim tot acest trafic și acest dute-vino atunci facem un parking acolo și acolo vor sta jumătate din mașinile second hand. Rugămintea noastră este fie biroul de înmatriculări al Poliției Rutiere să se extindă în parkingul auto din Gilău, fie să se extindă în clădirea de acum a poliției de cartier unde există deja parkingul Băișoara care e în mare parte gol  și unde cu un cost de cel puțin 10 ori mai mic din bugetul local decât a acestui parking s-ar putea realiza o extensie a clădirii în care să funcționeze Poliția Rutieră cu biroul de înmatriculări pentru 2-3 ani cât va mai fi această taxă de mediu”, a mai spus acesta.

“Și Funar a vrut să facă parking ”

"Noi pornim de la ideea că nici ceea ce este în prezent nu este bine, dar nici ceea ce propuneți dumneavoastră nu este în interesul cetățenilor care locuiesc în blocurile care mărginesc această parcare. În primul rând, pe lângă argumentele prezentate mai sus, este vorba de poluare. Să nu îmi spuneți dumneavoastră că de la 300 de mașini cât va avea acel parking este aceeași poluare care este acum de la 100 de mașini sau mai puține. Cine îmi garantează mie că această poluare nu va crește? Locul este închis. Când domnul Funar a vrut să facă acolo parking a avut o întâlnire cu cei din zonă, au venit cei de la Sănătate, și nu a mai făcut parking. Al doilea argument, nu cred că parkingul va fi gata în 24 de luni, plus stresul care va trebui să îl sufere populația și pe care nu îl merită. Cred că s-ar putea găsi o soluție de compromis. Nu faceți parcarea deasupra, să ne obtureze lumina, faceți în subteran, cu terasă deasupra”, a spus un alt locuitor.


Reprezentanții municipalității spun că viitorul parking nu va fi folosit de cei care vin la Înmatriculări, ci de riverani.

“Se vor lua toate măsurile necesare pentru a avea un aer cât mai curat, va fi nevoie și de avizul de la Sănătate Publică, acest parking nu se va construi fără aviz, și acest parking nu se adresează celor care au mașini în Gilău. Acest parking se adresează strict persoanelor care locuiesc în proximitate. Nu va fi un parking ca și cel de la Primărie în care să poți intra, să plătești cu ora și să ieși. Vor fi parcări cu abonament, în care omul își plătește abonamentul și ceilalți nu vor putea intra acolo. Probabil, vor fi câteva locuri, foarte puține, pentru vizitatori, pentru că aveți și dumneavoastră musafiri și nu au unde să parcheze. De asemenea, vor fi stații de încărcare pentru mașinile electrice și vor fi locuri de depozitate biciclete suficient de multe astfel încât să creeze un plus de confort pentru toți cei care locuiesc în zonă”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter