Actualitate

Experții fac o paralelă între cazul Caracal și Colectiv: „Nu s-a învățat nimic de la tragedia de acum patru ani”

Potrivit specialiștilor, există paralele între scandalul de la Caracal, care a terorizat România și cel din clubul Colectiv, care a avut loc în urmă cu aproape patru ani.

George Jiglau, politolog, a declarat că în ambele cazuri a existat „o acumulare de incompetență și clientelism”.

Alexandra Macesanu, în vârstă de 15 ani, a dispărut pe 24 iulie. După ce a telefonat 112 pentru a spune că a fost răpită, a fost nevoie de autoritățile române 19 ore pentru a o localiza.


Un mecanic în vârstă de 65 de ani din sudul României a mărturisit uciderea ei, iar testele ADN au confirmat că Măceșanu este moartă, potrivit familiei fetei.

În urmă cu aproape patru ani, o explozie la clubul de noapte Colectiv din București a ucis mai mult de 60 de persoane.


Oficialii bucureșteni au acordat clubului o licență de funcționare, iar inspectorii de siguranță i-au permis să funcționeze, deși știau că nu are permis de securitate la incendiu.

Mii de protestatari, unii care țineau pancarte „Corupția ucide”, au ieșit pe străzi. Manifestările au dat jos guvernul social-democrat al lui Victor Ponta. PSD a revenit la putere un an mai târziu.


„Există sentimentul că instituțiile statului sunt capturate de oameni numiți politic, care nu au competența și empatia necesară pentru a servi publicul. La nivel local, s-a descoperit că mai mulți polițiști de prim rang au fost numiți politic. Oamenii cred că lipsa de competență și lipsa lor de sentiment cu privire la misiunea lor de a servi publicul este trecută la cei de mai jos și acest lucru s-a reflectat în modul în care a fost rezolvat cazul. La fel ca la Colectiv, există o acumulare de incompetență și clientelism cu consecințe dramatice. La fel ca la Colectiv, toate instituțiile susțin că și-au făcut treaba și au urmat procedurile. Ceea ce este probabil cazul, dar acest lucru indică, de asemenea, lacune în legislație și, în general, elaborarea de politici foarte slabe”, a spus Jiglau, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, potrivit euronews.com.

Jiglau a spus că o parte din reacțiile din România arată că nu s-a învățat nimic de la Colectiv.


„Ceea ce este obișnuit este și modul în care a reacționat președintele: el a acuzat imediat guvernul pentru asta. El este în opoziție cu guvernul și în ultimii doi ani, guvernul actual și majoritatea parlamentului încearcă să aducă modificări sistemului de justiție. Președintele spune că partidul de la putere încearcă să slăbească sistemul de justiție, deci este politizat”, a adăugat Jiglau.

Ultimele Stiri
abonare newsletter