Actualitate

Transportul metropolitan se extinde şi în Gilău. “Nu vom scădea calitatea transportului în Cluj”

Gilăul va fi următoarea comună care intră în zona metropolitană a Clujului şi unde va fi introdus transportul cu autobuzele Companiei de Transport Public. Boc promite că prin această măsura calitatea transportului în comun nu va scădea în Cluj-Napoca.

Problema a fost ridicată joi în Consiliul Local de consilierii PSD-ALDE care au spus, cu referire la cazul Caracal, că există comune unde copiii nu au cu ce ajunge la şcolile din Cluj-Napoca.

“Nu vreau să profit de tragedia din Caracal, dar vin copii din sate la şcolile din Cluj care, din păcate, nu au transport în comun. Acuma o să ziceţi că nu e problema municipiului, dar pe lângă aceşti copii care nu au transport în comun la şcoală să ştiţi că municipiul se confruntă cu o mare criză a forţei de muncă. Dacă am dezvolta într-o anumită măsură transportul în comun din aceste zone limitrofe, cred că şi această criză cu forţa de muncă ar fi oarecum rezolvată”, a spus Adrian Mureşan, consilier PSD-ALDE.


Primarul Emil Boc spune că are în vedere introducerea transportului în comun şi în alte comune, nu doar în Feleacu, Baciu, Apahida, Chinteni şi Floreşti, dar prin această măsură nu trebuie afectat transportul din Cluj-Napoca.

“Este un subiect extrem de important pentru comunitatea noastră. Din perspectiva Asociaţiei Metropolitane de Transport Public din care fac parte municipalitatea plus comunele din inelul zero al Clujului, Feleacu, Baciu, Apahida, Chinteni, Floreşti unde avem asigurat în acest moment transport metropolita, extinderea potenţială a transportului spre alte comune din inelul 2 al Clujului se va face cu respectarea următoarelor condiţii: unu, satisfacerea necesarului de linii suplimentare în municipiului Cluj-Napoca, având în vedere în primul rând extensiile din diverse zone ale oraşului, acoperind în primul rând extensiile pe care le are municipiul, că vorbim de Sopor, de Bună Ziua, Borhanci, doi, suplimentarea numărului de linii acolo unde există o solicitare validată de către Compania de Transport ca fiind nevoie de autobuze, troleibuze sau tramvaie suplimentare, trei, analiza fiecărei zone, Gilăul este prima entitate administrativă care se află în analiza noastră cu solicitare depusă şi care, probabil, are şanse ca într-un viitor rezonabil să poată intra în zona metropolitană, fără să scădem calitatea transportului public în Cluj în zona metropolitană existentă şi să satisfacem cele două nevoi, linii suplimentare şi extensia în zonele amintite. Noi ne lăsăm o rezervă a transportului în comun să preluăm şi de la staţiile pe unde va trece trenul metropolitan, Clujana, Aeroport să vină imediat. Sunt şanse ca să mergem şi în alte comune. Şi Aitonul şi-a exprimat interesul şi este pe ordinea noastră de aşteptări”, a spus Boc.

abonare newsletter