Actualitate

Urmează ZILE FIERBINȚI, la propriu: 30-31 de grade! Cum vă PROTEJAȚI ANIMALELE pe vreme caniculară!

În aceste zile călduroase clujenii ar trebui să aibă mare grijă de animalele lor de companie.

Țineți animalele în interior, în special la aceste temperaturi. Deoarece câinii au puține glande sudoripare și se răcesc în principal prin gâfâit, căldura excesivă din mașină le provoacă rapid leziuni ireparabile ale organelor sau chiar stop cardiac! Oricine vede animale aflate în primejdie și nu le poate ajuta, trebuie să noteze locul în care se află acestea și să ceară imediat ajutor urgent la poliția locală.

„Pot să intre în șoc termic. În perioadele foarte călduroase trebuie asigurată apă la dispoziție permanent, iar plimbările să se facă afară când temperaturile sunt mai scăzute, adică dimineața sau seara, nu când e căldura foarte mare”, a spus Andrei Timen, veterinar la Trivet.

Când sunt temperaturi ridicate, câinii și alte animale nu trebuie lăsate în nici un caz în mașină. Oricine vede un câine încuiat în mașină trebuie să sune imediat la poliție. Dacă animalul este în pericol de moarte, trebuie făcut totul necesar pentru a-i salva viața.

Evitați să vă plimbați pe trotuare și străzi unde temperaturile ating valori ridicate. Solul cald poate provoca dureri, arsuri și leziuni permanente labei câinilor. Ori de câte ori este posibil, mergeți cu prietenii dvs. cu patru picioare pe iarbă și evitați plimbările la prânz. Nu ieșiți la plimbare când este foarte cald - câinii tind să meargă până leșină înainte de a renunța. Iar dacă se ajunge acolo, ar putea fi prea târziu să-l salvați.


Semnele de supraîncălzire la câine sunt gâfâitul puternic și apatia, iar uneori nervozitate.

Un câine care gâfâie puternic, se împleticește, are limbă întunecată sau ochii sticloși și vărsături este posibil să fi suferit deja un șoc termic și să se afle în pericol ridicat de moarte. În acest caz trebuie luate următoarele măsuri de prim ajutor: duceți animalul supraîncălzit imediat la umbră. Răciți corpul animalului cu apă la temperatura corpului sau ușor răcită. Apa de băut nu trebuie să fie foarte rece. În continuare, animalul trebuie dus imediat la veterinar, chiar dacă starea lui s-a îmbunătățit aparent ca urmare a măsurilor de prim ajutor.

Etichete: Animale canicula
Ultimele Stiri
abonare newsletter