Actualitate

Un nou baraj plutitor pe Someș la intrarea în oraș. Când va fi rupt de gunoaiele din amonte?

Pentru a preveni poluarea Someșului Mic și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara Clujului, din amonte, Primăria municipiului Cluj-Napoca a înlocuit sistemul existent de colectare a deșeurilor din zona ștrandului Sun, cartierul Grigorescu, cu un baraj plutitor – țeavă corugată.

Un nou baraj plutitor pe Someș la intrarea în oraș. Când va fi rupt de gunoaiele din amonte? Un nou baraj plutitor pe Someș la intrarea în oraș. Când va fi rupt de gunoaiele din amonte?

Înlocuirea a fost necesară deoarece vechiul sistem plutitor de colectare nu a rezistat presiunii și a fost spart de plutitorii mari care veneau pe Someș din amonte: canapele, dulapuri, cotețe de animale de dimensiuni mici, frigidere, etc. În contextul în care activiștii se plâng tot mai des de mormanele uriașe de gunoaie adunate pe malurile Someșului Mic, Emil Boc le-a luat apărarea clujenilor.

„Nu clujenii sunt vinovați pentru gunoaiele de pe Someș, e foarte clar! Nu clujenii poluează Someșul, gunoaiele pe care le avem pe Someș vin din amonte. Asta e realitatea! (...) Noi avem deschidere și colaborare bună cu Apele Române, ne-au permis să amplasăm acel baraj. Am pus acel baraj pentru a tempera nebunia asta care vine din amonte. Pe banii clujenilor! Ne-au spart de vreo cinci ori acest plutitor”, se plângea edilul, la mijlocul lunii iulie.


Astfel, noul baraj plutitor este o țeavă corugată din polietilenă de înaltă densitate. Este formată din țevi structurate cu pereți dubli, peretele interior este neted și cel exterior profilat, acoperit cu un înveliș din prelată rezistentă la presiune, schimbări climatice și intemperii, anunță reprezentanții municipalității.

Acest tip de țeavă este recomandat pentru construcția/instalația de canalizare pluvială, construcția de rețele de retenție – detenție pentru sisteme anti-viitură, amenajări hidrotehnice. Sistemul de iluminat cu panouri foto-voltaice și camera de supraveghere, alimentată de asemenea cu energie solară, sunt funcționale și nu au suferit modificări.


Deșeurile astfel colectate sunt preluate periodic de primărie prin compania de salubritate. Primăria Cluj-Napoca continuă să monitorizeze sistemul și colaborează în continuare cu Apele Române, societatea civilă și celelalte autorități ale statului pentru a oferi clujenilor un mediu cât mai plăcut și cât mai curat.

Etichete: gunoaie somes
Ultimele Stiri
abonare newsletter