Actualitate

Institutul Francez din Cluj-Napoca are primul director non-francez din istoria României

Ioana Costaş este noul director al Institutului Francez din Cluj – Napoca, primul director român din întreaga istorie a institutelor franceze în România!

Ioana Costaș, director Institutul Francez din Cluj-Napoca Ioana Costaș, director Institutul Francez din Cluj-Napoca

Xavier Leroux, care a fost până recent in fruntea instituției, a fost numit în postul de director delegat al Institutului Francez de la Bucureşti. Cât a activat la Cluj, Leroux s-a remarcat prin diverse activități culturale, festivaluri și colaborare bună cu autoritățile locale și județene și alte instituții de cultură clujene. Odată cu plecarea lui, a fost nevoie de altcineva care să conducă institutul, iar Ioana Costaș s-a arătat a fi cea mai în măsură pentru preluarea postului de director.

Ioana Costaş este membră a echipei administrative în Institutul Francez clujean din anul 2013, activitatea vizând promovarea francofoniei, organizarea de evenimente culturale, dar și cooperarea cu autorităţile şi instituţiile române.


Primul director român

Ioana Costaș, pe lângă că este primul director român din întreaga istorie a institutelor franceze din România, este și femeie, ceea ce ar putea să fie o provocare, însă evoluția ei a fost una frumoasă, așa că este pregătită pentru o nouă provocare.

„Sunt onorată să fac parte din echipa de conducere a Institutului Francez din România. Există, de fapt, o reţea de patru institute franceze în toată țara: București, Cluj, Iași și Timișoara. Într-adevăr, este o onoare și, în același timp, o responsabilitate pentru mine să fiu primul director român al Institutului Francez și, mai ales să fiu o femeie în conducere. Este, aşadar, un sentiment copleșitor, fiindcă mă gândesc la toată tradiția Institutului din Cluj, care e de 28 de ani un actor relevant atât pe piața clujeană a culturii şi a studiilor, cât şi în planul relațiilor bilaterale. Să fii la conducerea unei astfel de instituții este o provocare, dar în același timp va fi, cu siguranță, o aventură foarte interesantă.”, a mărturisit Ioana Costaș.


A început de jos și a ajuns director

Originară din Huedin, județul Cluj, Ioana Costaș se trage dintr-o familie de învățători și de mică a fost pasionată de limba franceză. „Aventura” ei din Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca a început în anul 2013. A ajuns ulterior în sectorul administrativ, unde a început de jos și muncinând, având realizări a reușit să avanseze.

„Mi-am început parcursul la Institut în 2013 ca profesor de limbă franceză. Apoi, în 2014 am integrat echipa administrativă și am ocupat mai multe poziții în cadrul acesteia. Am debutat ca asistent mediatecă, îndeplinind, ulterior, funcția de responsabil de cultură și comunicare. Odată terminată această misiune, fiindcă era o poziție pe durată determinată, am fost promovată ca responsabil de cooperare universitară. Și acum sunt numită director al acestei prestigioase instituţii!”, a spus Ioana Costaș.


Ioana Costaş îşi va începe mandatul în noul post începând cu 1 septembrie. Deja are câteva planuri, însă cel mai concret va discuta despre acestea în toamnă.

Despre Institutul Francez din Cluj-Napoca

Aflat sub tutela Ministerului Europei și al Afacerilor Externe, Institutul Francez din Cluj este un centru de schimb de limbi și cultură care funcționează sub autoritatea Ambasadei Franței în România. Creat în 1991, face parte dintr-un sistem amplu implantat pe teritoriu: Ambasada, Consulatul, Institutul Francez al României, Camera de Comerț și Industrie Franco-Română (CCIFER), Liceul Francez din București, Cluburile Francofonice de Afaceri, Alianțe franceze, Cluj Medical Corporation (CMC). În fiecare an, aproximativ 30.000 de persoane trec pragul Institutul Francez al Clujului.


Principalele sale misiuni sunt: promovarea francofoniei, evenimente culturale, schimburi artistice, dezbateri ideale, cooperarea cu autoritățile române, universități, licee, societatea civilă și alte centre culturale situate în țară, dar și secție de votare pentru comunitatea franceză.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter