Actualitate

VULCAN ACTIV în România? E la mai puțin de 300 de kilometri de Cluj și ar putea ERUPE ORICÂND!

Masivul Ciomatu-Puturosu din Carpaţii Orientali ar putea să redevină un vulcan activ, conform unui studiu realizat de cercetătorii străini.

Un studiu publicat recent în „Earth and Planetary Science Letters” arată că sistemul ascunde o cameră magmatică care se pare că ar  cuprinde între 20 şi 60 de kilometric cubi de lavă, conform celor de la National Geographic. Vulcanul nu a mai erupt de 30.000 de ani, dar cercetători au afirmat că este nevoie de o inspecţie mult mai serioasă, deoarece sunt trecuţi cu vederea şi pot erupe neaşteptat.

„Ne uităm de obicei la vulcani activi, bineînţeles pentru că aceştia arată un risc real. Dar, nu ar trebui să uităm de alţi vulcani relativi tineri, pentru că aceştia ar putea prezenta un risc care merită analizat”, a spus autorul studiului, Mickael Laumonier , de la Université Clermont Auvergne, din Franţa.


După mai multe analize geofizice şi geochimice, studiul a scos la iveală o imagine la care puţini se aşteptau. Concluziile studiului ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine cum evoluează astfel de vulcani de-a lungul timpului.

Cercetătorii au concluzionat că aproximativ 15% din rocile din crusta de sub Ciomatu sunt topite, dar există anumite poţiuni în care procentul se apropie de 45%, nivelul la care de multe ori pot apărea erupţii. Sub nivelul de 45%, sistemele vulcanice sunt blocate de roci, iar erupţia nu poate avea loc.


Vulcanii care nu au mai erupt în ultimii 10.000 de ani sunt cunoscuţi ca fiind inactivi, dar unul dintre semnele care arată potenţialul de erupţie al unui vulcan este chiar magma care ar putea fi găsită sub acesta, iar studii mai vechi desfăşurate la Ciomatu indică faptul că ar putea există un pericol de erupţie. Prin analiza valurilor seismice, cercetătorii au găsit semne că ar exista o cameră magmatică.

abonare newsletter