Actualitate

Boc, nemulțumit de colectarea selectivă. Amenzi și rezilieri pentru firmele de salubritate

Emil Boc a declarat că este nemulțumit de prestația celor două firme de salubritate din Cluj-Napoca în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor.

Amenzi și rezilierea contractelor

Emil Boc a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că va pregăti soluţii alternative, avertizând firmele de salubritate că nu sunt de neînlocuit.

„În ceea ce priveşte colectarea selectivă sunt extrem de nemulţumit de prestaţia firmelor de salubritate, care la 1 iulie aveau un număr important de puncte gospodăreşti care nu erau dotate cu pubele pentru cele patru fracţii. Au avut termen două săptămâni, au primit, fiecare, câte o amendă de 20.000 de lei, iar acum se verifică aceste puncte să vedem dacă sunt dotate cu pubele şi vor mai primi amenzi dacă nu au făcut-o. Nu am fost mulţumit de informarea celor de la case cu privire la ridicarea gunoaielor, nerespectarea programului afișat pe site, cu incapacitatea de a aduna toate deșeurile de la punctele gospodărești. Pregătesc documentaţia de reziliere, e o procedură complicată, greoaie, dificilă, dar dincolo de amenzi nu am altă alternativă decât de a pregăti această documentaţie şi a merge pe ceea ce legea ne va permite, dacă nu îşi vor reveni. Mai mult Rosalul decât Brantner. Nici Brantner nu performează la nivelul la care m-aș fi așteptat. Nu voi ezita să merg până acolo. La pachet tratăm nerealizarea obligaţiilor contractuale pentru cele două firme. (...) Voi pregăti soluţii alternative, firmele de salubritate nu sunt de neînlocuit”, a spus Boc.


Întrebat dacă poate estima în ce procent se realizează în oraş colectarea selectivă a deşeurilor, Boc a precizat că nu poate face o cuantificare a procesului.

„Noi, ca Primărie, aveam obligaţia a stabili tarifele, să stabilim tipurile de fracţii, în rest nu putem ridica gunoaiele în locul firmelor de salubritate cu care avem contract. Nu am amendat cetățenii atât timp cât firmele și statul nu își onorează obligațiile. Dar, după aceea, evident că vom realiza un parteneriat de colaborare cu cetățenii ca și ei, acolo unde este cazul, să respecte prevederile legale (…) Noi nu putem lua gunoaiele în locul firmelor cu care avem contract. Le vom sancționa în continuare. Au fost probleme de necorelare a programului de ridicare de la case. Nu vom abandona acest proiect”, a explicat edilul Clujului.


Colectarea selectivă ar fi trebuit să înceapă la 1 iulie

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, serviciile de colectare a deşeurilor menajere sunt asigurate, pe cele două sectoare în care a fost împărţit oraşul, de firmele Rosal şi Brantner-Vereş.

Începând de luni, 1 iulie 2019, clujenii sunt nevoiți să colecteze selectiv deșeurile pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri redizuale/amestecate/menajere. Mulți clujeni au fost încântați de această inițiativă, văzând-o ca un pas în plus spre civilizație. Însă pentru a colecta selectiv, în cartierele de blocuri ar trebui să existe containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: galben (plastic/metal), albastru (hârtie/carton), verde (sticlă) și negru (deșeuri reziduale).


De asemenea, așa cum s-a anunțat, „La gospodăriile individuale (case) se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator”.

Clujenii care nu vor face colectarea gunoiului pe patru fracții riscă să primească amenzi usturătoare.


Citește și: Colectarea selectivă, haos în Cluj. Fără pubele, nu sunt saci, oamenii n-au fost informați

Clujenii vor primi saci personalizaţi cu cod de bare pentru aruncarea gunoiului. Peste 650 de rampe clandestine, descoperite de poliţişti


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter