monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Someșul Mic, o RUȘINE pentru Cluj-Napoca și Florești: „Domnilor primari Boc și Șulea, curățați de urgență malurile râului!”

Filmările recente de pe Someșul Mic arată o situație alarmantă care amenință, în mod evident, sănătatea clujenilor. Deșeurile de electrocasnice, acumulatori auto, moloz din construcții și fel de fel de gunoaie ajung în râu pun în pericol sănătatea și viața locuitorilor din aval.

Someșul Mic, o RUȘINE pentru Cluj-Napoca și Florești: „Domnilor primari Boc și Șulea, curățați malurile râului!”

Prin intermediul unei petiții adresate primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, respectiv primarului comunei Florești, Horia Șulea, activiștii urgentează curățarea de la A la Z a malurilor Someșului Mic. Semnatarii petiției solicită celor doi primari:

– implementarea imediată a unei campanii de ecologizare și naturalizare a malurilor Someșului Mic pe porțiunea de la intrarea în comuna Florești până la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca;

– implementarea imediată a unei soluții care să stopeze depozitarea gunoaielor pe maluri, gunoaie care mai apoi poluează râul în aval.

„Pentru acestea considerăm impetuos necesară aducerea la aceeași masă, într-un proces eficient și transparent, a instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului, inclusiv Apele Române, Garda de Mediu, Compania de Apă Someș, Consiliul Județean Cluj, Hidroelectrica, specialiști în domeniu și societatea civilă”, solicită ecologiștii.

Amenințare asupra sănătății clujenilor

Activiștii susțin că este rușinos și scandalos că, în 2019, în zona metropolitană a Clujului, există munți de gunoaie – o amenințare gravă asupra ecosistemul acvatic.

„Filmările recente ne fac să realizăm că măsurile actuale de oprire a gunoaielor la intrarea în Cluj-Napoca sunt inutile și ineficiente în raport cu dimensiunea reală a problemei. Doar unui PET îi ia 450 de ani să se degradeze cu totul. Materialele folosite în compoziția plasticului sunt cancerigene și reprezintă un pericol real pentru viața acvatică, dar și pentru cei care consumă peștii proveniți din aceste ape. În aceste condiții este evident că măsurile de protecție a râului trebuie să adreseze sursa gunoaielor și să prevină ca acestea să mai ajungă în apă”, sunt de părere inițiatorii petiției.

Primăria municipiului Cluj-Napoca urmează să implementeze un proiect de amenajare a Someșului Mic, pe baza unui proiect rezultat în urma unui concurs internațional de soluții. Cu toate acestea, planul generos al municipalității „riscă să cadă în ridicol” în absența unor politici coerente de mediu în amonte pe cursul râului, politici care să asigure un râu curat, avertizează ecologiștii.

„Este o rușine pentru Cluj și Florești că avem un râu care duce cu el în aval de la ambalaje, la frigidere și chiar canapele și dulapuri, nemaivorbind de tonele de moloz!”, se mai arată în textul petiției.

Responsabilitate și mobilizare

Activiștii atrag atenția asupra responsabilității instituțiilor abilitate în gestionarea crizei ecologice. Mormanele uriașe de gunoi de pe malul Someșului Mic s-au adunat în zeci de ani și se întind pe mai mulți kilometri. Ele nu sunt doar responsabilitatea floreștenilor, pentru că sunt duse acolo și de sute de clujeni care preferă să le arunce pe maluri decât să plătească taxele de la rampa de gunoi.

Imaginile cumplite făcute publice pe durata evenimentului Someș Delivery au generat nu doar un val de conștientizare și indignare publică, dar și unul de mobilizare.

„Trebuie să ne folosim de acesta pentru a nu rămâne doar cu valul de gunoaie. Suntem sute de mii de oameni care putem să acționăm acum împreună pentru un Someș curat. Dacă voturile noastre sunt importante pentru cei doi politicieni, și părerile noastre trebuie să fie la fel. Semnează acum petiția și dă-o mai departe spre cât mai mulți prieteni!”, atrag atenția inițiatorii petiției semnate deja de sute de clujeni.