Actualitate

Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România. Oamenii vor fi înlocuiţi de roboţi

Peste 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de automatizare şi tehnologii revoluţionare care vor înlocui omul în următorii 10 ani.

Un raport lansat recent arată că românii vor pierde câteva sute de mii de locuri de muncă din cauza roboţilor şi a automatizărilor, printre cele mai afectate ramuri fiind agricultura şi producţia, două dintre cele mai importante din România din punct de vedere economic. În România vor dispărea peste 275.000 de locuri de muncă doar din agricultură şi producţie.

Conform specialiştilor, locurile de muncă în care efortul fizic este unul mare vor dispărea treptat şi vor fi înlocuite de cele în care empatia, creativitatea sau arta vor fi principalele calităţi.


Până în 2028 vor fi create peste 325.000 de locuri de muncă în domenii precum sănătate şi educaţie, conform celor de la PriceWaterhouseCoopers.

Creşterea în domeniul sănătăţii va fi de peste 20%, în timp ce educaţia şi formarea vor avea creşteri de aproximativ 17% în următorii ani. O creşte importantă o va avea şi domeniul financiar, precum şi HoReCa ( hoteluri şi restaurante).


România este în acest moment doare pe locul 27 din 28 de ţări într-un clasament al Comisiei Europene cu privire la digitalizarea economică şi socială. Din păcate, Guvernul României alocă cea mai mică sumă pentru Educaţie în întreaga Uniune Europeană, procentul fiind de doar 2,8% din Produsul Intern Brut, deşi meedia europeană este de 4,6%.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter