Actualitate

Situație bizară la Cluj: o vârstnică poate rămâne pe drumuri după o retrocedare parțială

Legile prost făcute și lăcomia unora îi fac zile negre unei femei în vârstă care stă cu chirie într-o locuință socială din Piața Gării din Cluj-Napoca.

Situație bizară la Cluj-Napoca: o vârstnică poate rămâne pe drumuri după o retrocedare parțială Situație bizară la Cluj-Napoca: o vârstnică poate rămâne pe drumuri după o retrocedare parțială

Proprietarii unei cote de 1/4 din locuință (cotă primită prin retrocedare) au cerut instanței să oblige Primăria municipiului Cluj-Napoca, care deține 3/4 din imobil, să nu-i mai prelungească contractul chiriașei care locuiește acolo de peste 37 de ani. Asta după ce o instanță le-a respins acelorași reclamanți cererea să primească chirie la prețul pieței și nu ca locuință socială, dezvăluie clujust.ro.

În urma retrocedării, cei doi proprietari dețin 1/4 dintr-un apartament de 58 mp din Piața Gării, iar Primăria deține 3/4. Acolo locuiește de mai bine de 37 de ani Lenuța, o femeie cu venituri modeste, care plătește chirie pentru locuință socială. De partea cealaltă, cei cu sfertul au depus, în luna mai, cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Local Cluj-Napoca.


Proprietarii sfertului au cerut „obligarea pârâtului de a nu prelungi contractul de închiriere existent și de a nu încheia, fără acord, alt contract de închiriere pentru imobilul situat în Cluj-Napoca, Piața Gării (...) compus din 3 camere, bucătărie, antreu, coridor, WC comun cu ap.1, cu suprafața utilă de 58,72 mp”. În aceeași cerere, reclamanții arată că „imobilul fiind indivizibil din punct de vedere fizic, material, închirierea nu poate fi decât tot indivizibilă”.

Femeia a investit în apartament

Aceeași proprietari au mai primit cote din alte apartamente prin retrocedare și doresc ca în contul acestora să primească tot apartamentul din Piața Gării. Însă chiriașa, din puținii ei bani, a investit în el: a montat centrală, boiler, geamuri, a renovat, făcându-l locuibil. În schimb, celelalte apartamente din care posedă cote reclamanții sunt nelocuibile. Aici, nu ar avea de investit nimic, ci numai să aducă chiriaș nou și să închirieze, din nou, apartamentul, de data asta la prețul pieței.


Proprietarii cotei de 1/4 au mai avut un proces în care au cerut să primeasă chirie la prețul pieței, nu ca locuință socială, dar instanța a stabilit să primească la fel ca Primăria. Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat sentința civilă nr. 6895/2017, prin care instanța a apreciat că se impune obligarea chiriașei la „achitarea către titularii dreptului de proprietate asupra 1/4 din acest imobil a unei sume identice cu cea achitată Municipiului Cluj-Napoca, respectiv a sumei de 33,24 lei/lună”.

Instanța a considerat că, în situația în care municipiul Cluj-Napoca ar fi încasat chirie pentru întregul imobil, reclamanții ar fi fost îndreptățiți să primească o parte din această chirie, în raport cu cota lor de proprietate, nu o altă sumă. În acest sens, potrivit art. 637 Cod civil, „fructele produse de bunul comun se cuvin tuturor coproprietarilor, proporțional cu cota lor parte din drept”.


„De-a lungul celor 37 de ani, subsemnata am adus o serie de îmbunătățiri și renovări apartamentului. Însă, se pare că e mai ușor să fii rău intenționat decât să accepți o modalitate corectă pentru toți cei implicați și de a evita astfel, litigiile. (...) Nu înțeleg obsesia făcută pentru apartamentul unde locuiesc de aproape 40 de ani”, a scris femeia într-un act depus la Judecătoria Cluj-Napoca, cerând să intervină în proces. Întreaga poveste a femeii poate fi citită AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter