Actualitate

FOTO/VIDEO EMOȚIONANT! Promoția centenară de la UMF Cluj-Napoca și-a luat adio de la băncile facultății

Sute de tineri din patru colțuri ale lumii și-au luat rămas bun, sâmbătă seară, de la anii grei, dar cu atât mai frumoși de facultate.

Alături de ei, mii de părinți, bunici sau prieteni au umplut tribunele Cluj Arena pentru a lua parte la festivitatea de absolvire a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. A fost o seară cu multe zâmbete senine, dar au curs și lacrimi, absolvenții de la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie lăsând în urmă cu multă emoție anii de studenție.

La împlinirea a 100 de ani de învățământ medical românesc la Cluj-Napoca, viitorii medici, farmaciști, stomatologi, dieteticieni sau nutriționiști, veniți de peste mări și țări pentru a studia pe malul Someșului Mic, le-au mulțumit apropiaților pentru sprijinul necondiționat oferit în ultimii ani. Absolvenții au cântat pentru părinți, dar și pentru cadrele didactice, amintindu-și de „aroma inconfundabilă a cafelelor savurate în toiul nopții”, ori de examenele care, deși acum sunt doar amintiri frumoase, au lăsat în urmă câțiva „neuroni prăjiți”.


Festivitatea a început cu defilarea absolvenților de la toate specializările din cadrul UMF Cluj-Napoca, urmând apoi discursurile conducerii universității, a decanilor de suflet, dar și a șefilor de promoție. Printre cuvântări s-au strecurat melodiile compuse de studenți, care au cântat din răsputeri, ușurați, „6 ani și o licență, aproape-am terminat / Multe boli și tratamente, pe toate le-am învățat!”.

Mii de studenți străini vin să învețe la Cluj

„O nouă generație de absolvenți pășesc astăzi la plecare pe porțile universității noastre. Este o mare bucurie că acest lucru se întâmplă la 100 de ani de învățământ medical românesc la Cluj”, a declarat prof. dr. Alexandru Irimie. Rectorul UMF Cluj-Napoca a fost completat de prof. univ. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină, care a punctat faptul că învățământul medical clujean „s-a impus nu doar în România, ci și pe piața europeană a educației”.


„În 1997, la facultatea noastră a luat naștere prima secție cu predare în limba engleză din țară, urmată peste trei ani de înființarea secției francofone. Am pornit la drum cu aceste secții cu 15 studenți, iar astăzi avem peste 1.800 din 50 de țări. Astăzi, Facultatea de Medicină are 45% dintre studenții săi din afara granițelor țării, fiind facultatea cu cel mai mare număr de studenți internaționali din România”, a precizat Anca Buzoianu.

După discursurile șefilor de promoție, a urmat momentul solemn al rostirii jurământului lui Hipocrate, sutele de absolvenți făgăduind astfel că vor respecta toate îndatoririle morale în exercitarea profesiunii lor. A urmat apoi predarea cheii, iar la final un show spectaculos de lasere, care a luat locul tradiționalului foc de artificii. La final, rudele și amicii au coborât din tribune pe pista arenei clujene pentru a-și felicita apropiații, lăsând frău liber îmbrățișărilor, săruturilor și a fotografiilor, sub acordurile melodiei „Zori de zi” de Phoenix.


foto/video Raymond Füstös

Ultimele Stiri
abonare newsletter