Actualitate

Castelul de la Ciucea rămâne în proprietatea statului. Instanța a respins cererile urmașilor Veturiei Goga

Curtea de Apel Cluj a decis vineri, 5 iulie, să respingă toate solicitările formulate de urmașii Veturiei Goga și a readus în proprietatea statului român domeniul de la Ciucea al lui Octavian Goga.

Astfel, cererile fraților Florin Gheorghe Mureșan și Radu Pompiliu Marius Mureșan au fost considerate de către judecător ca fiind neîntemeiate și au obligația de a plăti Consiliului Local Cluj suma de  88.723,07 lei cu titlu de cheltuieli de judecată – taxă judiciară de timbru.

Strănepoţii Veturiei Goga, Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu, au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare, prin care au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de soţia poetului statului român şi repunerea în posesie.


Curtea de Apel Bucureşti a decis doar să constate nulitatea absolută a donaţiei realizate de Veturia Goga în favoarea statului român, anulând-o, şi să respingă cererea vizând nulitatea absolută a testamentului întocmit de Veturia Goga.

Moştenitorii Veturiei Goga au revendicat domeniul imobiliar de la Ciucea, în suprafaţă de 42.155 mp şi construcţiile aflate pe acesta: Castelul, Casa Albă, Mănăstirea, Biserica din lemn, Casa Ady Endre, Mausoleul, Casa de pe stâncă, Teatrul de vară, anexe gospodăreşti, iar pe de altă parte colecţia Octavian Goga formată din bunuri mobile: cărţi, cărţi vechi, reviste, picturi în ulei, artă decorativă (metal, ceramică, piatră şi materiale înrudite) şi textilă (îmbrăcăminte, covoare, tapet, tapiserie).


Mai mult, ei au cerut în instanţă şi despăgubiri în valoare de 2.628.271 lei de la Consiliul Judeţean Cluj, care avea în administrare domeniul, pentru “degradări, distrugeri şi lipsa bunurilor care au format obiectul donaţiei”.

Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter