Actualitate

Clădiri vechi din Cluj, readuse la viață (I). O clădire din 1756 din Turda, transformată în „Fabrica de Timp Liber” - FOTO

Fabrica de timp liber de la Turda a devenit în ultimii ani un spațiu de refugiu pentru artă. Un spațiu neconvențional, o clădire veche, multă vreme abandonată, s-a transformat într-un loc pentru spectacole și expoziții.

În Piața Romană din Turda, o clădire veche, ce pare abandonată, înconjurată de o curte plină de verdeață, pare să fi rămas blocată în timp. Pare uitată și a nimănui. Cei care tranzitează Turda ar putea-o vedea ca o pată pe fața orașului și au dreptate. Însă este o pată de culoare, fiindcă în ultimii ani, clădirea s-a transformat într-un spațiu neconvențional pentru artă: spectacole de teatru, expoziții, concerte.

Istoria unei clădiri vechi, de peste două secole

Clădirea în care funcționează astăzi „Fabrica de Timp Liber” are o încărcătură aparte, fiind declarată un monument istoric. Istoricii au descoperit că în antichitate, în locul în care se află astăzi clădirea, era o așezare romană, iar în Evul Mediu, spațiul a fost folosit pentru organizarea târgurilor de animale. Construcția clădirii actuale a fost realizată în mai multe etape, lucrările începând în anul 1796 și s-au finalizat 20 de ani mai târziu, în 1814. Astfel s-a deschis „Fabrica de bere Mendel” în jurul anului 1878, iar doi ani mai târziu fiind extinsă și renovată, devenind celebră pentru berea de calitate fabricată aici.


În anii 20 ai secolului al XX-lea denumirea ei a fost schimbată în „Fabrica de Bere Turdeana”. În 1927 avea 90 de angajați și producea 50.000 de hectolitri de bere anual. La începutul anilor 40 Fabrica de Bere a fost cumpărată de turdeanul Herman Ausländer. Fabrica a fost închisă în timpul celui de al doilea război mondial, când clădirea a fost dezafectată. După război și-a reluat activitatea, iar in 1947 a fost naționalizată.

Mai târziu, fabrica a fost cumpărată (cu marcă cu tot) de „Fabrica de Bere Ursus” din Cluj-Napoca. După cumpărarea ei de către „Fabrica de Bere Ursus”, treptat-treptat, producția s-a redus, iar după privatizarea „Fabricii Ursus”, patronii străini au decis închiderea definitivă a Fabricii de Bere din Turda. De remarcat că - arhitectural - clădirea a rămas neschimbată de peste 100 de ani.


În anul 2006 fabrica a fost achiziționată de către familia Rațiu, fiind dorită introducerea ei în circuitul comercial, ca Mall, proiect care nu a putut fi realizat.

Potențialul unei foste fabrici de bere

Însă, din dorința de a reda monumentul istoric comunității, a fost transformată într-un spațiu neconvențional care să răspundă nevoilor social-culturale ale locuitorilor municipiului Turda.


Încă din 2012, s-a început amenajarea Centrului Comunitar. S-a intervenit la nivelul șarpantei, învelitorii și închiderilor, astfel încât spațiul reabilitat să poată fi dat în folosință curentă. Centrul a fost inaugurat în 2015 și a fost declarat în 2016, ca entitate nonprofit, de sine stătătoare, sub numele de “Fabrica de Timp Liber”.

A doua etapă a fost finalizată în 2014, când a fost amenajată o parte din curte și a fost ridicată o scenă-pavilion, care a fost gândită pentru organizarea de concerte, teatru și cinema în aer liber.


În 2015, un teren de circa 3000 de metri pătrați, situat în zona intrării principale în fosta incintă industrială, a fost amenajat ca spațiu verde și de promenadă. În acest scop au fost plantați arbori și arbuști autohtoni.

De atunci, însă, au fost organizate nenumărate spectacole, expoziții și concerte, iar clădirea este un spațiu boem, pe placul artiștilor.


Atât în județul Cluj, cât și în țară și străinătate, clădirile vechi au început să fie readuse la viață și transformate în spații comunitare. Un astfel de exemplu este în Nantes, Franța, unde fosta fabrică de Biscuiți Petit Beurre din centrul orașului a fost transformată în spațiu comunitar. De asemenea, în București,  sălile din fosta fabrică de echipamente hidraulice „Steaua Roșie”, cunoscută ca „Halele Carol”, au început să fie transformate în zone deschise evenimentelor culturale, conferințelor și întâlnirile.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter