Actualitate

DiaspoCafe, loc de întâlnire pentru cei reveniți din Diaspora

DiaspoCafe este o serie de evenimente pentru a-i ajuta să se întâlnească pe cei care au fost plecați în străinătate și care, odată întorși, au probleme cu reintegrarea.

Peste 620.000 de români au plecat în străinătate doar în perioada 2015 - 2017, ceea ce înseamnă aproximativ 3 % din totalul populaţiei. Unii dintre ei, după o vreme, decid să se întoarcă fie pe o perioadă determinată, fie pe o perioadă nedeterminată. Odată întorși, însă, se lovesc de realitatea României, pe care nu o mai cunosc și ar avea nevoie de cineva cu care să discute. De preferat, de cineva care a trecut printr-o experiență asemănătoare.

Povești cu și despre revenirea în țară

Georgiana Bigea, o tânără din Cluj-Napoca, care de ani de zile se luptă cu decizia de a pleca peste hotare, căutând motive să rămână în România, s-a gândit la clujenii care au fost plecați în străinătate, la problemele de reintegrare pe care ar putea să le aibă. Din acest motiv, a organizat o serie de evenimente, intitulate sugestiv „DiaspoCafe”, unde cei care s-au întors, pot să se întâlnească cu alți clujeni întorși din Diaspora.


„DiaspoCafe se referă la povești cu și despre revenirea în țară sau viața petrecută în străinătate. De ce asta? Am văzut că este nevoie de reintegrare. Dar pentru că sunt multe nuanțe la această discuție, sunt multe experiențe diferite și sunt lucruri care nu pot să iasă ușor la suprafață. Doar când discuți cu cineva care are experiențe similare cu ale tale poți să îți dai seama de fapt ce simți. Din câte am văzut, cei care se întorc, după ce au fost o perioadă plecați, au o sensibilitate mult mai mare la a observa lucrurile care înainte li se păreau banale. Iar cei care nu au fost plecați consideră că celor care se întorc nu le convine nimic, că privesc prea în detaliu sau au venit cu figuri. Dar e ca și cum ar vedea totul pentru prima dată”, a spus tânăra.

Un loc pentru răspunsuri la întrebări

În jur de 15 persoane au participat la întâlnirea de luni seară. La început timizi, negăsindu-și locul, făcând cunoștință, dar fără să se simtă suficient de confortabili încât să înceapă o discuție, au participat mai mult din curiozitate. Odată ce Georgiana a început să le explice conceptul, atmosfera a început să se destindă. În momentul în care tânăra a vorbit despre reintegrare, toți cei prezenți au ridicat privirea și parcă timiditatea a mai dispărut.


„Vreau să petrecem acest timp împreună, să discutăm, să fim sinceri, să spunem că nu știm dacă rămânem în țară, dacă plecăm iar. Dar e ok, că nici ceilalți nu știu foarte bine”, a explicat Georgiana.

Unii au auzit de la prieteni, alții au văzut pe rețelele de socializare, iar alții au văzut afișe. Cert este că toți cei prezenți au căutat un astfel de loc, o astfel de întâlnire, au avut nevoie de ea.


Mihai, un tânăr vesel, glumeț, a petrecut cinci ani în Asia, o vreme în China, apoi a ajuns în Japonia. S-a întors în urmă cu doi ani în țară, a venit în Cluj și încă încearcă să își dea seama ce se întâmplă aici.

Oana a stat câțiva ani în Londra.


„Am fost manager la o firmă care produce ciocolată. M-am întors acasă cu ambiția că dacă am reușit acolo, voi reuși aici. Îmi place foarte mult Clujul. Este singurul loc din țară unde aș fi vrut să mă întorc”, a explicat tânăra.

Oana s-a întors de o lună, vrea să își deschidă o afacere, dar se lovește de birocrația și neajunsurile sistemului românesc.


Rareș a locuit timp de mai bine de un deceniu și jumătate  în străinătate și s-a întors în țară, iar acum încearcă să se reconecteze cu cultura lui, de care s-a distanțat când avea doar 11 ani.

„Am locuit 17 ani în Spania și am venit în Cluj în urmă cu un an. Am venit la această întâlnire să socializez, să intru în legătură cu cultura mea, de care am stat departe atât de mult timp”, a spus bărbatul.

Interes și pentru cei care vor să plece

La întâlnire au participat și clujeni care aveau întrebări pentru cei care au fost plecați.

„Am venit fiindcă de mult mă întreb dacă să plec sau nu. Să discut cu cei care au fost plecați. Nu m-am gândit că oamenilor care se întorc le este greu. M-am gândit că le este greu doar celor care pleacă”, a spus o tânără.

Din spusele participanților, întâlnirea a fost una de succes, una de carea aveau nevoie și la care vor reveni când vor mai avea ocazia.

Etichete: diaspora
abonare newsletter