Actualitate

Cât îi costă pe clujeni să facă parte din Alianța Vestului?

Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au lansat, anul trecut, Alianța Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Potrivit statului, patrimoniul inițial al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului este de 80.000 de lei.

În ședința de Consiliu Local de joi, consilierii locali vor aproba participarea municipiului Cluj-Napoca la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului.


Potrivit documentului, contribuția participării municipiului Cluj-Napoca la constituirea patriomoniului inițial al Asociației este în valoare de 20.000 de lei (atât vor achita și Oradea, Arad și Timișoara).

De asemenea, se va aproba și o cotizație anuală de 0,5 euro pentru fiecare locuitor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca destinată acoperirii cheltuielilor cu funcționarea aparatului tehnic-operațional.


“La nivelul Uniunii Europene, obiectivul principal al politicii de coeziune constă în reducerea inegalităților economice și sociale în ceea ce privește nivelurile de dezvoltare ale regiunilor europene. Statele membre interesate consideră cooperarea teritorială ca fiind o parte esențială a politicii de coeziune și apreciază faptul că aceasta a devenit un obiectiv unanim cunoscut. Statele membre mai dezvoltate ale Uniunii Europene au adoptat măsuri mai susținute de reorganizare a administrației publice locale, fapt care a generat crearea unor structuri asociative puternice, bine conturate și nu în ultimul rând apte să gestioneze servicii publice majore. La nivelul municipiilor Oradea, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara s-a recunoscut necesitatea cooperării regionale. Atingerea obiectivelor impune înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară care va funcționa pe o perioadă nedeterminată cu sediul în Timișoara”, se arată în proiectul de hotărâre.

Reprezentanții municipiului Cluj-Napoca în Adunarea Generală a Asociaților sunt Emil Boc, Ovidiu Cîmpean și Dan Tarcea.


Anul trecut, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, declara că Alianța Vestului nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

„Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă (Alianța Vestului - n.r.) nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii, astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (...) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE”, a spus Boc.


Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au lansat, în data de 8 decembrie, la Timişoara, Alianţa Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. Acțiunea primarilor Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) a fost numită inițial Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat în Alianța Vestului pentru a se evidenţia caracterul ei deschis. Semnarea documentului de înfiinţare a avut loc la sediul Primăriei Timişoara.

Obiectivele Alianței Vestului

Obiective comune pe care și le popune Alianța Vestului sunt:


Îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității

accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania
susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada ViaCarphatia
susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara-Belgrad
dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe
dezvoltarea aeroporturilor și a facilităților de acces la acestea dinspre fiecare oraș către toate celelalte,
dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional
creșterea mobilității ecologice prin proiecte de tip tren/tramvai, troleibuz, autobuz electric/metrou metropolitan

Susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială

sprijinirea colaborării mediului de afaceri prin rețele de furnizori, clustere regionale
promovarea unui set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenșilor economici
susținerea inovării și a parteneriatelor între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală
corelarea a trei resurse de finanțare a proiectelor de infrastructură: 2% din PIB-ul național, bani aprobați de Uniune și fonduri împrumutate de la Banca Europeană, dezvoltarea constituind cea mai bună formă de protecție socială
susținerea construirii Spitalelor Regionale de Urgență Cluj și Timișoara ca poli de interconectare cu spitalele județene
programe de susținere a tinerilor pentru a rămâne în țară și de atragere și repatriere a celor care au emigrat
susținerea cu prioritate a economiei digitale, a industriilor creative, cu valoare adăugată ridicată și nepoluantă
promovare comună a proiectelor de dezvoltare la târguri și evenimente de afaceri

Colaborare pentru implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor în administrație

transferarea bunelor practici identificate la nivelul oricăruia dintre parteneri către toți ceilalți
dezvoltarea unor programe și proiecte de cooperare administrativă intercomunitară
promovarea unui set de politici publice menite să susțină o dezvoltare strategică vizionară
eliminarea birocrației suplimentare în utilizarea fondurilor europene
realizarea procesului de regionalizare

Promovarea modelului european de politică publică

Implementarea cu schimb de idei și experiență a conceptului de smart city
Dezvoltarea și introducerea masivă în administrație a digitalizării și serviciilor de tip e-administrație și e-cetățean
Poziționarea domeniului culturii în centrul preocupărilor comune și colaboare în cadrul proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021
Facilitarea participării cetățenilor celor patru orașe la evenimentele culturale ale fiecărei municipalități organizatoare

Ultimele Stiri
abonare newsletter