Actualitate

Construcția spitalului de urgență Cluj, o fantomă. Clădirea este în paragină de 24 de ani. „Au fost interese!” - FOTO

Clădirea a ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai modern spital de urgență din Cluj-Napoca zace, părăsită, de 24 de ani. În timp, a fost pasată de la o administrație la alta, însă nu i s-a găsit un rost.

O clădire ca o fantomă

Prin zona Colina, Mănăștur, unde întorc autobuzele, trec zilnic mii de oameni. În drumul lor, nu pot să vadă clădirea abandonată care zace acolo de aproape un sfert de veac. Înconjurată de bălării, cu bucăți din ea rupte, acum mai este folosită de către oamenii străzii când au nevoie de un loc de dormit ferit de vânt, de câini maidanezi sau de artiști care văd în acel loc un spațiu bun de exploatat. Din când în când, câte un trecător se mai așează pe treptele ei pentru a-și trage sufletul. Cândva era și un paznic, care avea grijă de acea clădire care a fost martorul modernizării, dar care, din păcate, a rămas la fel. În urmă cu câteva zile, însă, paznicul lipsea, iar accesul în clădirea se putea face cu ușurință, fără să existe cineva care să îi tragă la răspundere pe cei care pătrund în construcția care pare mai degrabă o fantomă gri și ștearsă. Uimește doar prin dimensiunile ei.

Din trepte lipsesc bucăți, în jur sunt gunoaie, iar pereții au fost măcinați de interperii. Încăperile, care ar fi trebuit să fie saloane în care să se vindece bolnavi sunt goale, iar pereții lor sunt plini de graffiti.


Cel mai modern spital de urgență din zonă

Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj în anul 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 de metri pătraţi au început în aprilie 1995. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani.

Investiţia a fost estimată la 750 de milioane de lei, la vremea respectivă, echivalentul a 3,3 milioane de lei noi, potrivit calculelor constructorilor.

Proiectul a fost realizat de SC Proiectantul SA Cluj-Napoca şi prevedea un pavilion central şi alte patru pavilioane în jurul acestuia.


Ministerul Sănătăţii şi autorităţile judeţene au justificat necesitatea construirii unui spital de urgenţă în cartierul Mănăştur pornind de la faptul că majoritatea unităților spitalicești din oraș se află în centru. Astfel, în 1994 s-a decis ca viitorul spital să fie ridicat în Mănăștur, într-o zonă accesibilă.

Lucrările au fost sistate la scurt timp

Lucrările au început în anul 1995, doar pentru ca, la sfârșitul anului următor, după ce s-a cheltuit un milion de lei, să fie oprite.


„Povestea spitalului se întinde pe foarte multă durată. Prima dată am fost în 1992-1996 și am dat de două ori banii integral pentru construcția lui la Colina, dar s-a ratat. S-a făcut atunci și studiu de fezabilitate și proiect, după care a venit noul consiliu să spună că acolo nu se poate, cu niște povești de adormit copiii, din necunoștință de cauză. S-au tot arătat imagini cu clădirea în care trebuie să urci cu targa pe nu știu ce scări. Aiurea! Scările respectiv erau de la pavilionul administrativ. Din interese s-a renunțat la proiectul respectiv, după ce s-au investit o grămadă de bani în el. Clădirea s-a deteriorat și nu s-a mai ales nimic de ea. Interesele au fost altele, pentru că, întâmplător, proiectatul nu a fost cel care trebuia să fie”, și-a amintit Emil Bogdan, fost consilier județean în perioada 1992-1996.

Clădirea nimănui și a tuturor

În august 2003, prin Hotărâre de Guvern, clădirea și terenul aferent au trecut din administrarea Ministerului Sănătății și cea a statului în administrarea Consiliului Județean Cluj.


În februarie 2004, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj, s-a aprobat vânzarea prin licitaţie publică a terenului şi construcţiei, dar nu au fost investitori interesaţi.

Un an mai târziu s-a dorit trecerea de la o unitate medicală la una culturală, Consiliul Județean aprobând realizarea în acea zonă a Centrului Cultural Transivania, care trebuia să includă Academia de Muzică, Liceul de Muzică şi Filarmonica de Stat „Transilvania", dar nici acest demers nu a fost finalizat.


În 2013, Consiliul Judeţean Cluj a propus ca imobilul să fie amenajat ca spital de urgenţă pentru copii, dar nici această intenţie nu s-a concretizat, astfel încât clădirea a rămas, mai departe, în stadiul de ruină.

O altă propunere pentru utilizarea acelei clădiri, discutată în anul 2015, a fost de realizarea unui cămin pentru bătrâni.

De câțiva ani încoace, se discută despre realizarea unui proiect asemănător, însă îl altă locație, cu alte investiții. Inițial se discuta să fie realizat în Apahida, ulterior în Florești. Însă, după promisiuni din partea Ministerului Sănătății, în urmă cu câteva zile, premierul României, Viorica Dăncilă, a anunțat că nu există bani pentru Spitalul Regional.

Între timp, acea clădire rămâne o dovadă vie a luptelor de putere, a intereselor celor cu putere și a lipsei de interes față de nevoile clujenilor.

Etichete: colina
Ultimele Stiri
abonare newsletter