Actualitate

FOTO Sculptura artistului clujean Bartha Ernő, la loc de cinste în Jardin du Luxembourg

O sculptură inedită din fân a artistului clujean este expusă, începând din 12 iunie, în Grădinile Luxembourg din Paris.

Lucrarea lui Bartha Ernő a fost amplasată chiar lângă rondoul principal al faimoasei grădini pariziene, la inițiativa Institutului Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Paris și cu sprijinul Senatului francez şi al Ambasadei României la Paris. Originar din Cluj-Napoca, Bartha Ernő este creatorul Parcului de Sculpturi de fân Arkhai din satul Vlaha (2008), reprezentantul României la Olimpiada Culturală de la Londra (2012), dar și unul dintre cei mai proeminenți artiști contemporani din Europa.

Sculptura instalată în Jardin du Luxembourg are 7 metri înălţime, cântărește două tone și este constituită dintr-o osatură de metal peste care artistul a așezat un strat de fân. Totul a fost apoi învelit cu o plasă metalică şi cu un strat de silicon transparent, iar soclul, realizat dintr-o structură metalică umplută cu dale de beton, este acoperit cu un strat de „numuliţi” – fosile datând de 50.000 de ani şi aduse în Grădina Luxembourg de acasă, din Vlaha.


Potrivit artistului, sculptura este „un simbol polisemantic al tenacităţii europene”, dar şi al unei viziuni ecologice a demersului creativ, care îşi propune să reprezinte natura într-un mediu urban. Astfel, „Zgârie-nori” reprezintă dorinţa continuă reînnoită de a căuta împreună soluţii pentru ameliorarea lumii în care trăim.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluirile sculptorului Bartha Ernő după călătoria pe jos de 100 de zile la Londra

Etichete: artist clujean
abonare newsletter