Actualitate

VIDEO Laboratorul Internet of Things, inaugurat: stup inteligent, sistem parcare laterală automată, printre proiectele studenților

Laboratorul „Internet of Things (IoT)”, conceput ca un spațiu educațional, dar și un incubator de proiecte, a fost inaugurat, joi, în prezența rectorului Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), prof.dr.ing. Vasile Țopa, respectiv a decanului Facultății de Automatică și Calculatoare, prof.dr.ing. Liviu Miclea.

Amplasat la etajul 3 al corpului S al Facultății de Automatică și Calculatoare (str. George Barițiu, nr. 26-28), spațiul de lucru vine drept răspuns la solicitările mediului socio-economic de a intensifica colaborarea cu UTCN. Studenții pasionați de tehnologie au acum oportunitatea să testeze, să simuleze şi să pună în practică diferite sisteme specifice industriei conectate IoT, crescându-și șansele pentru o eventuală angajare la marile companii precum Bosch, Emerson, Siemens sau Tenaris.

„Este importantă emulația pe care a creat-o acest domeniu (n.red. Internet of Things – IoT) în rândul studenților. Multe dintre proiectele expuse aici sunt ideile lor, noi doar le-am creat condiții ca ei să le dezvolte. Acest laborator exista deja în mințile multora dintre studenți, ei sunt învățați acum să creeze ceva, să ducă spre produs, în beneficiul României, Clujului. Firmele care fac outsourcing se vor duce într-o anumită direcție, rămân doar cele care au produse”, este de părere Liviu Miclea.


Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare a dezvăluit că prima competiție IoT a fost organizată în 2016, iar în 2019 au participat deja 33 de echipe, dintre care 19 cu proiecte reușite. Acesta a mărturisit, în prezența reprezentanților Bosch și Emerson, că marile companii prezente la Cluj-Napoca au sprijinit financiar proiectul, fiind lansat și un curs de antreprenoriat în colaborare cu AROBS.

Vasile Țopa s-a declarat încântat de faptul că foștii absolvenți, acum reprezentând marile firme, au întins o mână de ajutor, dezvăluind că îl „invidiază” pe Liviu Miclea pentru grupul de tineri entuziaști și dornici de a implementa noul. „Vă promit că, dacă vom fi sănătoși, tot ceea ce am pornit în această sală, micuță, dar în care există enorm de multă pasiune, vom multiplica în sălile pe care le-am achiziționat alături, în clădirea Băncii Transilvania și în fosta Casa de Modă”, a punctat rectorul UTCN.


Stup inteligent, sistem care îți ușurează parcarea laterală!

Printre proiectele cu care se mândrește laboratorul proaspăt inaugurat se numără și conceptul unui stup de albine proiectat special pentru apicultorii amatori.

„Avem un stup de albine care a fost gândit nu doar să ajute apicultorii profesioniști, adică să le ofere informații legate de calitatea și cantitatea mierii, atmosfera din interiorul stupului, ci ca o soluție pentru omul normal, care vrea să-și producă propria miere, dar habar nu are ce înseamnă apicultura. Acest produs este o soluție de tipul plug&play. Te duci, cumperi stupul cu toate soluțiile, îl instalezi în curte și, pe baza informațiilor furnizate de aplicația mobilă, vei ști ce măsuri trebuie să iei: când trebuie să dai medicamente pentru albine, când trebuie să chemi om specializat să colecteze mierea din stup”, a explicat Ovidiu Stan, șef lucrări la Departamentul de Automatică.


Daniela Bâlc, studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare a prezentat un proiect care sare în ajutorul șoferilor cărora le dă mari bătăi de cap parcarea laterală. Tânăra pasionată de tehnologie a lucrat timp de un an la sistemul prin care mașinile vor putea parca singure, la comenzile efectuate de șofer printr-o aplicație mobilă.

„M-am gândit că ar fi de ajutor acest sistem, aflat încă în testare. Vreau ca pe viitor să-și caute singură (n.red. mașina) un loc de parcare și să execute manevrele pentru parcarea laterală. Proiectul meu se referă la o parcare laterală autonomă, mașina merge singură, doar din comenzile date din telefon, prin conectare Bluetooth. (...) În laborator avem multe componente, acasă nu am spațiul necesar, aici avem totul la îndemână, Sunt și colegii care te ajută, profesorii, în felul acesta reușim să dezvoltăm și să terminăm mai repede proiectele”, a mărturisit Daniela.


Companiile investesc în educație

Laboratorul, al cărui valoare se ridică la câteva zeci de mii de euro, a luat naștere la inițiativa decanului Liviu Miclea, mărturisește Ioan Valentin Sita, șef lucrări la Departamentul de Automatică. Acesta susține că, mai devreme sau mai târziu, toate echipamentele electronice vor fi interconectate prin internet, iar cererea pentru specialiștii în domeniul IoT este deja foarte mare.

„IoT este un concept unic în țară, pentru că se dezvoltă în mai multe direcții, avem concursul anual, o școală de vară, un cerc IoT, unde studenții din anii mai mici pot veni la prezentări, dar și multe workshopuri”, a punctat Ioan Valentin Sita.


Liviu Miclea recunoaște că marile companii au nevoie de absolvenți pregătiți în domeniul IoT. Acesta speră ca legătura cu firmele importante să devină tot mai apropiată și admite că, spre deosebire de companiile autohtone, firmele străine au înțeles necesitatea investiției în învățământul superior.

„În acest laborator studenții aplică cunoștințele învățate, își dezvoltă abilitățile practice. Evident, când observăm că o anumită zonă este mai interesantă pentru studenți și pentru firme, ne adaptăm conținutul cursurilor. Noi nu facem învățământ pentru Bosch sau Emerson, ci unul legat de ceea ce se cere în acest moment pe plan mondial. Dacă aceste firme cu echipamente de cea mai înaltă tehnologie aplică aceste cunoștințe, cu atât mai bine!”, a precizat decanul Facultății de Automatică și Calculatoare.

Etichete: inventii utcn laborator
abonare newsletter