Actualitate

Jurnalistă amenințată în stil MAFIOT după dezvăluirile despre Biserica Ortodoxă Română: „Reporterul p****, îți rup capul!”

Jurnalista Diana Oncioiu s-a trezit, marți dimineață, cu un apel de la o persoană necunoscută, în care a fost amenințată că „i se va rupe capul” dacă va mai continua să scrie despre afacerile private ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Jurnalistă amenințată în stil MAFIOT după dezvăluirile despre Biserica Ortodoxă Română: „Îți voi rupe capul!” Jurnalistă amenințată în stil MAFIOT după dezvăluirile despre Biserica Ortodoxă Română: „Îți voi rupe capul!”

După ce, în luna aprilie, jurnalista de investigație Emilia Șercan, specializată în anchetele privind plagiatele în rândul înalților demnitari și al conducerii unor instituții de invățământ, cel mai recent la Academia de Poliție, a fost amenințată cu moartea, o altă ziaristă a ajuns să fie intimidată în mod direct. Diana Oncioiu este jurnalistă la platforma independentă Dela0.ro și la proiectul jurnalistic „Să fie lumină”, care învestighează, printre altele, abuzurile sexuale comise de anumiți preoți.

„Unul dintre reporterii implicați în realizarea proiectului nostru jurnalistic a fost contactat telefonic în această dimineață de o persoană necunoscută și amenințat că i se va «rupe capul» dacă mai continuăm să documentăm treburile private ale Bisericii. Jurnalistul avertizat direct este Diana Oncioiu, de la platforma media Dela0.ro, una dintre organizațiile contributive în cadrul «Să fie lumină». Deși a vizat-o direct pe colega noastră, apelul s-a vrut a fi o atenționare la adresa întregii echipe de reporteri, persoana apelantă indicând că trebuie să încetăm să mai scriem despre «ce fac preoții»”, se arată pe pagina de Facebook a proiectului „Să fie lumină”.


Reporterii p***i... ce faceți voi, scrieți despre Biserică?! Ce vă interesează pe voi ce fac preoții? Căutați voi... ce credeți că o să găsiți? Dacă te prind, îți rup capul! Te prind când ieși din casă și îți rup capul!”, i-a transmis apelantul Dianei Oncioiu, menționând că „l-a mai rezolvat pe unul când a fost cu...”. Acesta nu a mai continuat fraza, realizând probabil că există posibilitatea să se dea singur de gol.

Oncioiu a făcut plângere la Poliție, BOR se dezice

Apelul a fost efectuat de pe un număr ascuns, iar cel care amenința și „înjura creștinește” era un bărbat cu puternic accent moldovenesc, spun ziariștii de la „Să fie lumină”. Diana Oncioiu a încercat să afle ce anume l-a deranjat pe apelant din ceea ce a publicat și unde consideră mai exact că s-ar fi mințit, deformat sau manipulat. Se pare că bărbatul nu era deranjat de ceea ce s-a scris în trecut, ci de lucrurile care urmează să fie publicate în viitor.


„Am făcut plângere la Poliție. Acum așteptăm și continuăm să documentăm”, a precizat jurnalista, într-un comentariu pe Facebook. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu a declarat că respinge orice asociere a BOR cu amenințările pe care le-a primit Diana Oncioiu. „Niciun om trăitor în Biserică nu poate comite gestul abominabil al amenințării cuiva cu moartea!”, a transmis Bănescu.

abonare newsletter