Actualitate

De ce nici măcar firmele de casă nu sunt interesate de reabilitarea Podului Garibaldi?

Cea de a doua tentativă a municipalității clujene de a găsi un constructor pentru modernizarea Podului Garibaldi a eșuat lamentabil.

Deși reabilitarea unuia dintre cele mai aglomerate poduri din oraș este promisă încă de acum 5 ani, nicio ofertă nu a fost depusă din partea firmelor specializate la cea de a doua licitație postată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Acest lucru dovedește că, cel puțin la nivelul județului Cluj, nu există nicio firmă sau nu se poate crea o asociere, care să aibă capacitatea tehnică și  personalul necesar pentru a lucra simultan pe mai multe șantiere. Este surprinzător cum nici măcar firmele de casă nu au fost interesate de cei 1,6 milioane de euro estimați de primărie ca fiind costurile reamenajării podului.

Una dintre firmele de la care ne-am fi așteptat să oferteze pentru modernizarea Podului Garibaldi este Diferit SRL. Este cunoscut faptul că societatea este abonată la lucrările de infrastructură din Cluj-Napoca încă de pe vremea când director tehnic era Sorin Apostu. Faptul că Diferit nu a participat la licitație  ar avea o explicație: lipsa de personal.


În municipiul Cluj-Napoca, societatea Diferit are două lucrări majore. Este vorba de reabilitarea Podului N și construcția de la zero a Podului Porțelanului, urmând ca după reabilitarea Turnului Pompierilor să intervină la amenajarea străzii Tipografiei. Termenele de finalizare impuse de primărie atât la Podul N cât și la Podul Porțelanului sunt destul de strânse.

Diferit SRL a avut în 2017 un număr mediu de angajați de 113, cu aproape jumătate mai puțin decât în anul precedent.


Pe lângă șantierele din municipiul Cluj-Napoca societatea lucrează și pe drumurile județene. Astfel, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, societatea Diferit SRL are, în prezent, detașați pe șantierul ce vizează modernizarea drumului județean DJ 109 (Răscruci-Borșa-Vultureni) 44 de muncitori și 4 angajați TESA. Pe lângă aceștia, din punct de vedere al utilajelor, la modernizarea DJ 109 se lucrează cu 16 utilaje (excavatoare, buldoexcavatoare, cilindrii, încărcător frontal), 7 auto basculante(8x4), 8 birlicuri, o automacara, o auto-multifuncțională, 4 autobetoniere+pompă și 6 autoutilitare. Cei 20,7 kilometri de drum jutețean ar trebui finalizați până în primăvara anului 2021 (24 de luni de la începerea lucrărilor 18 aprilie 2019) .

Deci, aproape jumătate din agajații Diferit lucrează la drumul județean DJ 109. La lucrările de la Podul N, potrivit locuitorilor zonei, sunt zilnic în medie pe șantier cam 10-15 muncitori. Până în prezent, la Podul Porțelanului s-a lucrat la amenajare cu personal redus însă ca urmare a termenului de finalizare impus prin contractul semnat cu Primăria Cluj-Napoca numărul personalului detașat în zona respectivă va crește cu siguranță.


În condițiile prezentate este de înțeles faptul că una dintre firmele fost abonată ani la rândul la contracte fructoase cu municipalitatea clujeană nu are capacitatea de a mai demara un proiect major cum este cel de la Podul Garibaldi.

Reamintim că a doua licitație pentru modernizarea Podului Garibaldi a fost anulată. În 25 aprilie, Primăria Cluj-Napoca a (re)lansat licitaţia pentru lărgirea podului, iar ofertele ar fi trebuit să vină până pe 17 mai. Această modernizare este promisă de cel puţin 5 ani de municipalitate.


Dacă în 2014 se estima că reabilitarea Podului Garibaldi ar costa 4,9 milioane lei, acum, valoarea totală a investiţiei este de 7,7 milioane lei.

Durata de execuţie la Podul Garibaldi este de 9 luni. Potrivit documentelor Primăriei, lungimea totală a podului este de 50,30 metri. Podul este compus din 9 grinzi pe trei deschideri având structura de rezistenţă mixtă oţel-beton. Lăţimea podului variază între 20 şi 24 metri, iar lăţimea părţii carosabile este de 14 metri. Investiţia presupune lucrări de reabilitare, stăvilare noi, consolidarea infrastructurii existente, rampe de acces şi semnalizare rutieră.


Pentru 2019, Primăria Cluj-Napoca și-a propus ca ținte principale lărgiri de străzi și reabilitări de poduri, printre care Podurile Porțelanului, Garibaldi, Nodul N, Locomotivei sau Fabricii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter