Actualitate

Concert extraordinar Schubert, Schumann și Brahms la Filarmonica de Stat Transilvania

Vineri, 7 iunie, de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt, Filarmonica de Stat „Transilvania” vă prezintă un program cultural bogat.

Seara se va deschide cu Uvertura în stil italian de Schubert și va continua cu doi compozitori care au fost extrem de strâns legați unul de celălalt, atât profesional, cât și uman, și a căror muzică izvorăște din sentimentele tulburătoare ale unuia dintre cele mai controversate triunghiuri amoroase din istoria muzicii: Robert Schumann – Clara Schumann – Johannes Brahms. Invitatul concertului este Fenyő László, care aparţine elitei violonceliştilor de când a câştigat ediţia din 2004 a Concursului „Pablo Casals” din Kronberg, Germania.

Schubert a scris două uverturi în stil italian, ambele fiind mărturii ale interesului compozitorului pentru muzica lui Rossini şi ale imensei popularităţi de care muzica italiană se bucura la Viena. Concertul pentru violoncel, în la minor, de Robert Schumann este un „urmaș” fascinant al Concertului pentru pian. Este la fel de liric şi la fel de plin de resurse în concepţia tematică. Mai mult decât atât, a fost şi primul concert pentru violoncel scris de un compozitor de calibru timp de mai bine de o jumătate de secol. Lucrarea a fost compusă în primele luni după mutarea familiei Schumann la Düsseldorf.


Seara se încheie cu Johannes Brahms, Simfonia nr. 3 în Fa major, op. 90. Supranumit „micul Beethoven” de Regele Hanovrei (de-abia începutul unui complex de care nu a reuşit niciodată să se elibereze complet), Brahms simţea, deja de la 20 de ani, o legătură strânsă cu maestrul clasic, tot aşa cum, foarte curând, avea să cadă sub vraja lui Robert Schumann. Influenţa celor doi îi va stabili lui Brahms drumul stilistic: clasic romantic. Dintre toate simfoniile lui Brahms, cea de-a treia ridică, de departe, cele mai mari provocări expresive pentru orice ansamblu.

Informații despre artiști

Născut la Cluj-Napoca în 1978, Jankó Zsolt este dirijorul permanent al Operei Maghiare din Cluj, al Orchestrei Filarmonicii din Oradea şi dirijor asistent al Orchestrei Festivalului din Budapesta. A dirijat Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Orchestra Filarmonicilor din Braşov, Satu Mare şi Sibiu, Opera Română din Cluj, Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Konzerthausorchester din Berlin, Orchestra Tonahlle din Zürich, Orchestra Savaria din Szombathely, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra oraşului Pärnu din Estonia.


Născut în 1975, Fenyő László aparţine elitei violonceliştilor de când a cîştigat ediţia din 2004 a Concursului „Pablo Casals” din Kronberg, Germania. De-a lungul ultimelor stagiuni, a cîntat pe cele mai renumite săli din lume, ca Wigmore Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam şi Gasteig din München. Printre orchestrele în compania cărora a interpretat se regăsesc Orchestrele Simfonice din Singapore, Coreea de Sud, Shanghai şi Lancaster, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Orchestra Beethoven din Bonn, Staatskapelle Weimar, Philharmonia Ungarica, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orchestrele Filarmonicilor din Bogotá, Christchurch şi Sofia, Sinfonietta Cracovia. În ţara sa natală, Ungaria, violoncelistul este unul dintre cei mai apreciaţi solişti, concertele sale solo, de muzică de cameră şi cu orchestra fiind transmise în direct şi înregistrate de Radio Ungaria.

Vineri, 7 iunie 2019, ora 19:00, Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”: Jankó Zsolt, dirijor; Fenyő László, violoncel


Franz Schubert: Uvertura în stil italian, D. 590

Robert Schumann: Concertul pentru violoncel, în la minor, op. 129


Johannes Brahms: Simfonia a III-a în Fa major, op. 90

Ultimele Stiri
abonare newsletter