Actualitate

ARTdealul, terapie prin artă în aer liber, în Parcul Central din Cluj

ARTdealul, un proiect non-profit, care promovează terapia prin artă, educația non-formală și divertismentul a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

În zilele de sâmbătă și duminică, clujenii au fost așteptați în Parcul Central pentru a putea să participe, gratuit, la numeroase activități care au avut în centru terapia prin artă, educația non-formală și divertismentul. Din fericire, au participat numeroși clujeni, în ciuda ploii și a noroiului.
Astfel, în zona special amenajată, părinții cu copii, prieteni, îndrăgostiți, dar și vârstnici s-au plimbat de la o activitate la alta.
Festivalul, aflat la cea de-a parta ediție, a oferit participanților acces gratuit la ateliere creative, educative și activități artistice, precum ateliere de pictură, de educație financiară, terapie cu animale, proiecții de film în aer liber, concerte și multe altele.

Activități pentru mici și mari

În ciuda cerului întunecat și a picăturilor de ploaie, clujenii s-au înghesuit să vadă ce se întâmplă la ARTdealul. Unii au mers țintit, alții au ajuns întâmplător și au văzut în eveniment un prilej de relaxare în centrul orașului.
Oamenii stăteau în hamace sau pe bănci făcute de paleți. Alții se plimbau printre fotografiile din cadrul unei expoziții, care erau împărțite. Unele surprindeau realitatea tradițională a țării noastre, în timp ce altele, în care fotograful s-a jucat cu lumina, surprindeau realitate, creând imagini abstracte.
Copiii s-au înghesuit la ateliere de pictură. Micuții au putut să picteze pe hârtie sau să realizeze propriile lor măști, iar creațiile lor au fost expuse pentru ca toți trecătorii să le vadă.
Studenții chimiști făceau experimente. Amestecau substanțe, schimbându-le culoarea, explicându-se celor prezenți cum să procedeze la rândul lor.
Participanții au putut să interacționeze cu cățelușii de la Dog Assist și să afle cât este de importantă și de benefică terapia cu animale.

Zi cu soare

Ziua de duminică i-a întâmpinat pe clujeni cu soare și căldură, așa că activitățile din cadrul ARTdealul au fost și mai plăcute. Astfel, de dimineață, cei doritori, au putut să participe la un curs de yoga, să se mai destindă, să lase măcar pentru câteva zeci de minute deoparte stresul cotidian. Dacă prima zi a evenimentului, 1 iunie, a fost dedicată copiilor, cea de-a doua zi a fost organizată în așa fel încât să stârnească interesul studenților.
Tinerii au participat la sesiuni de meditație și meloterapie, ateliere de henna, ateliere de business, expoziții de artă și au putut să se relaxeze în parc pe hamace.

Istoric

Proiectul a fost implementat pentru prima dată în anul 2016, de un grup de studenți de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj, din care a făcut parte unul dintre fondatorii Impuls for Community, George-Gabriel Jurma. Evenimentul a fost creat cu scopul de a le oferi copiilor oportunitatea de a beneficia de terapie prin artă. Aceasta îmbunătățește starea de sănătate a persoanelor de orice vârstă, precum și calitatea vieții și starea lor mentală.

 

abonare newsletter