Actualitate

Michel Gondry, gazda primilor vizitatori ai Uzinei Filmelor de Amatori din Lomb. Cum arată cel mai mare platou de filmare din Cluj. FOTO

Cel mai mare platou de filmare dedicat amatorilor de cinema a fost inaugurat, vineri, de regizorul francez Michel Gondry, omul a creat proiectul Uzinei filmelor de amatori.

Gândită să ofere publicului larg șansa de a produce un film, fără a avea cunoștințe în domeniu, Uzina Filmelor de Amatori va fi deschisă tuturor curioșilor până pe 31 iulie. Accesul este liber, o rezervare online prealabilă asigurând o sesiune de trei ore de creație și distracție pentru toți. Decorurile permit fiecărui grup să creeze propriul scurt metraj în doar 3 ore, într-o varietate de spaţii interioare şi exterioare ce oferă multiple posibilităţi creative.  

3 ore. 15 decoruri. 1 milion de scenarii posibile


După ce a făcut înconjurul planetei, fascinând publicul de toate vârstele din Tokyo, Cannes, Frankfurt, Casablanca, Moscova și în alte mari orașe ale lumii, Uzina Filmelor de Amatori s-a stabilit, începând de vineri, la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. De marți până duminică, între orele 11:00 și 20:00, echipament de filmare complet, 15 decoruri, zeci de costume, stație de montaj și echipe de suport dedicate stau la dispoziția publicului.

“Uzina Filmelor de Amatori nu și-a dorit niciodată să funcționeze ca o școală de film. Este mai degrabă un context care-ți oferă timp să te distrezi cu prietenii și șansa de a pune într-un film o experiență personală sau o poveste creată de tine. Oricine se poate exprima creativ aici”, a declarat Michel Gondry.


Indiferent dacă vor dori să filmeze secvențe de acțiune în decorul unui tren, o cină în familie în bucătăria apartamentului sau o urmărire ca-n filme polițiste cu iz de anii ‘70, Uzina oferă cu generozitate decoruri ce încurajează punerea în practică a celor mai trăznite idei. Este și șansa publicului de a înțelege mai bine rolurile într-o producție de film, parcurgând pașii obișnuiți, de la scenariu, la montaj. Decorurile sunt inspirate de Cluj şi împrejurimi.

Regizorul francez va mai rămâne la Cluj pentru încă două zile, cinefilii având șansa de a-l întâlni la evenimentele din retrospectiva 100% Michel Gondry.


Astăzi,  pe 31 mai, la ora 18:30, regizorul va fi prezent la proiecția filmului Arta Viselor (La scrience des rêves),  film a cărui coloana sonoră, premiată la Cannes în 2007, este semnată de Jean-Michel Bernard, invitat și el la cea de-a 18-a ediție TIFF.

Be Kind Rewind (2008), cu Jack Black și rapperul Mos Def în roluri principale, va rula în prezența regizorului  sâmbătă, pe 1 iunie, de la ora 15:00, la Cinema Victoria. De departe cel mai iubit film al regizorului, Strălucirea eternă a minții neprihănite (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), va fi proiectat, tot în prezența lui Michel Gondry sâmbătă, pe 1 iunie, la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.


Cineastul își va încheia prima vizită în România cu un masterclass organizat sâmbătă, pe 1 iunie, ora 12:30, la TIFF Lounge. Probabil singura șansă a fanilor săi de a descoperi secrete din culisele celor mai importante titluri pe care acesta le semnează, evenimentul va oferi acces gratuit publicului larg, în limita locurilor disponibile.

Etichete: tiff 2019 creic lomb
Ultimele Stiri
abonare newsletter