Actualitate

Clujeni, rețineți culorile: albastru, galben, negru, verde, STOP gunoaielor din oraș!

Începând cu data de 1 iulie, clujenii vor fi obligaţi să colecteze gunoiul separat, pe patru fracţii.

Vorbim despre noua Lege privind colectarea selectivă, „necesară României, care va fi un pic cam dureroasă”, după spusele primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Vestea bună este că cei care se vor supune noilor reglementări vor plăti mai puțin, în timp ce clujenii „rebeli” vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru deșeuri.

„Va fi greu la început, va fi complicat, vor fi mulți oameni nemulțumit, amenzi, din nefericire, dar acesta este drumul!”, avertizează edilul, însă clujenii nu par interesați de noile reguli. Viceprimarul Dan Tarcea îi trage de urechi pe cetățeni și este supărat pe administratorii și președinții de blocuri. „Au fost organizate întâlniri cu scopul de a informa cetățenii cu procedura colectării selective, însă foarte puțini administratori și președinți s-au prezentat la acestea. În aceste condiții, este firesc că oamenii sunt reticienți, invocând faptul că deșeurile sunt adunate oricum în același camion”, se plânge Tarcea.


Cu toate acestea, municipalitatea merge mai departe și încearcă să îi convingă pe clujeni de beneficiile colectării selective. Autoritățile locale anunță procedura prin care vor fi colectate deșeurile: cei care locuiesc la bloc vor duce gunoaiele la recipienții de plastic, cei care stau la casă vor așeza deșeurile în saci menajeri. Separat, conform culorilor, astfel:

ALBASTRU – deșeuri de hârtie și carton;


GALBEN – deșeuri din plastic și metal;

VERDE – deșeuri din sticlă;


NEGRU – deșeuri reziduale, amestecate.

„Fiecare cetățean este obligat să depoziteze deșeurile la punctele de colectare de care aparține. Va avea o cheie sau o cartelă ca să poată accesa punctul de colectare la care este repartizat”, anunță Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj. Astfel, clujenii vor fi monitorizați prin cipuri personalizate pentru accesul la punctele de colectare. De altfel, cujenii care își aruncă gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele la care sunt arondați riscă amenzi usturătoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter