monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cluj-Șumuleu Ciuc, peste 300 de kilometri pe jos pentru Papa Francisc

Trei clujeni au pornit, vineri, pe jos, din Cluj-Napoca spre Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, unde în 1 iunie vor asista la slujba oficiată de Papa Francisc, ei urmând să străbată peste 300 de kilometri.

Cei trei pelerini au primit, vineri, binecuvântarea preotului romano-catolic Veres Stelian în faţa Bisericii „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, apoi au pornit, pe jos, spre Şumuleu Ciuc, urmând să străbată 300 de kilometri.

Ei vor ajunge la sfârşitul lunii mai la Şumuleu Ciuc, iar în 1 iunie vor asista la Liturghia oficiată la Sanctuarul Marian de către Papa Francisc.


Jurnalistul de radio Varga-Mihaly Marton, unul dintre cei trei pelerini, a declarat că, pe lângă caracterul ecumenic, pelerinajul are şi o componentă caritabilă, în condiţiile în care, pe parcurs, se va încerca strângerea sumei de 10.000 de euro, necesară tratamentului medical al unei fetiţe de 14 ani din judeţul Mureş, diagnosticată cu osteosarcom.

Varga-Mihaly a povestit că şi-a propus să facă această călătorie încă de dinainte de a şti de vizita papei, iar cei trei au asupra lor şi câte un „Paşaport al pelerinului”.


„Împreună cu colegul meu Ferencz Zsolt ne-am propus încă de anul trecut să mergem în pelerinaj la Şumuleu Ciuc, dar pe atunci nu ştiam despre vizita Papei Francisc. Cred că va fi un moment unic întâlnirea cu Sfântul Părinte. Vrem să vedem cum este să mergi pe jos în pelerinaj, 35 sau 40 de kilometri pe zi, în total 300 de kilometri, ce gânduri ai în timpul drumului, cum rezistăm fizic şi psihic. Pe parcursul deplasării, ne vom caza la biserici şi la pensiuni”, a spus Varga-Mihaly.

Un alt pelerin, Bogya Zoltan, a povestit că, pentru el, această călătorie reprezintă un tur de forţă şi din punct de vedere fizic, dar şi spiritual, el fiind un experimentat alpinist.


"Vom merge pe traseul Via Maria, un drum folosit de credincioşi, care porneşte din Austria şi ajunge la Şumuleu Ciuc. Facem o tură de anduranţă, dar fiind pe un drum de pelerinaj vom acorda atenţie şi acestei laturi spirituale, astfel că vom spune câte o rugăciune la fiecare biserică, unde vom avea întâlniri cu preoţi şi oameni. Scopul este să ajungem la Şumuleu Ciuc şi să participăm la slujba de Liturghie care va fi oficiată de Papa Francisc. Este un moment important pentru mine, deşi nu sunt romano-catolic, ci reformat", a spus pelerinul.

La rândul său, preotul romano-catolic Veres Stelian consideră că, prin demersul lor, pelerinii fac un gest care reprezintă transmiterea unui mesaj de pace şi întrajutorare adresat tuturor creştinilor.


"Încoronarea drumului lor va fi întâlnirea cu Sfântul Părinte, care este una importantă, un moment istoric pentru credincioşii din Transilvania", a menţionat acesta.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai - 2 iunie, iar în data de 1 iunie va vizita Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc, care este vestit în lumea romano-catolică pentru pelerinajul de Rusalii. De asemenea, Papa Francisc va fi prezent la Bucureşti, Iaşi și Blaj.