monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Până la legalizarea transportului alternativ, Uber și Taxify trag obloanele în România

Locuitorilor din marile orașe ale țării le va fi destul de greu să mai găsească începând de joi, 16 mai, șoferi care practică transportul alternativ similare serviciilor de taximetrie.

uber

În 29 martie, în urma presiunilor exercitate de  taximetriștii care au blocat Piața Victoriei din capitală, Cabinetul Dăncilă a adoptat ordonanța de urgență care modifică radical modul în care se poate presta activitatea de transport de persoane în România. Potrivit ordonanței, cu excepția șoferilor de autobuz și a angajaților firmelor de ren-a-car, singurii care mai pot presta serviciul de transport contra cost sunt taximetriștii cu licențe valabile.


Șoferii de Uber și Taxify care nu dețin licențe de taximetrie vor fi sancționați începând de joi cu amenzi de până la 5.000 ei și cu ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni. Sub amenințarea sancțiunilor este lesne de înțeles că majoritatea celor care lucrează în prezent pentru  Uber și Taxify vor renunța.

"Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectată în România în următoarele zile. Chiar dacă aplicațiile vor continua să funcționeze, pentru că acestea deservesc milioane de utilizatori, în mii de orașe din toată lumea, în Romînia, din cauza lipsei unei reglementări specifice și a intrării în vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da naștere unor abuzuri împotriva șoferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero. Este posibil ca mulți dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre să nu găsească o mașină sau să aibă un timp de așteptare extrem de mare, din cauza reducerii activității șoferilor înscrisi pe aceste platforme”, a afirmat Cătălin Codreanu, președintele Asociației Coaliția pentru Economie Digitală.