Actualitate

Reacția celor de la Pata Rât, după ce Primăria a anunțat că le va cumpăra locuinţe sociale

După subvenţionarea chiriei pentru persoanele nevoiaşe, municipalitatea clujeană a anunțat că vrea să cumpere apartamente (cu 1,2 şi 3 camere) pe care să le transforme în locuinţe sociale, membrii asociației „Căși sociale ACUM”, au reacționat: „Este nevoie de proceduri mai puțin costisitoare”.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale.

Municipalitatea susţine că a luat această decizie după ce, anual, acordă în medie 15 locuinţe sociale în condiţiile în care numărul de cereri este de aproximativ 400 pe an.


În cel mai scump oraș din țară, se cumpără apartamente pentru locuințe sociale

Reprezentanții asociației „Căși Sociale ACUM!” au transmis printr-un comunicat de presă că există procedure mai puțin costisitoare prin care să pună la dispoziție, pentru clujenii care au nevoie, locuințe sociale.

„Atât timp cât contribuie la creșterea fondului de locuințe sociale publice, considerăm că achiziția de pe piață a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale este o modalitate contextual acceptabilă. Însă nu aceasta ar trebuie să fie singurul și nici măcar cel mai important instrument al creșterii fondului de locuințe sociale; este nevoie de multe alte proceduri mai puțin costisitoare, și care nu intră în logica tranzacțiilor imobiliare, dintre care primăria a utilizat deja câteva în ultimul deceniu”, au transmis membrii asociației.


De asemenea, din cauza costurilor ridicate la imobile în Cluj-Napoca, reprezentanții asociației au propus ca „măsurile de creștere a numărului de locuințe sociale publice să fie concepute ca parte dintr-o strategie locală a locuirii care răspunde la toate manifestările crizei locuirii”.

Toate locuinţele sociale din Cluj-Napoca sunt ocupate 100%

Problematica locuirii este una “deosebit de dificilă din cauza fondului mult diminuat de locuinţe aflate în proprietatea municipalităţii”.


În anul 2014, stocul de locuinţe din fondul public în municipiul Cluj-Napoca era de 1.554 unităţi, adică sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraş. Stocul a inclus 174 locuinţe construite prin programul ANL, 1.368 locuinţe sociale şi locuinţe din fondul locative de stat, ocupate în proporţie de 100% şi 12 locuinţe de necesitate.

Soluții mai ieftine pentru locuințe sociale

Reprezentanții asociației au transmis prin comunicatul de presă și o serie de soluție pentru realizarea locuințelor sociale, care să nu implice costuri atât de ridicate cum implică achiziționarea de apartamente.


Printre soluții se numără:

Construire/renovare locuințe sociale din buget local


Solicitare de sprijin din partea statului în vederea construirii de locuințe sociale (conform Legii Locuinței și normelor sale de aplicare)

Accesare fonduri europene cu scopul construirii/ renovării de locuințe care să intre în fondul de locuințe sociale publice

Exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Preluarea unor imobile nefolosite din proprietatea ministerelor

Introducerea în intravilan a unor terenuri susceptibile, urbanizarea și conectarea lor prin transport public la restul orașului

Asocierea cu investitori imobiliari privați pentru cedarea unor apartamente nou construite în fondul de locuințe sociale publice inalienabile.

Potrivit ultimelor date imobiliare, apartamentele se vând cu 1.566 de euro/metro pătrat. Locuințele vechi ajung la 1.578 de euro pe metru pătrat, iar cele noi la 1.553 de euro pe metru pătrat. Comparativ, în Bucureşti, apartamentele se vând cu 1.327 de euro pe metru pătrat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter