Actualitate

Viorica Dăncilă s-a jucat de-a „v-ați ascunselea” cu protestatarii clujeni! Premierul și-a schimbat programul în secret

Sosit la Cluj-Napoca în cursul zilei de joi, prim-ministrul României a fost așteptat nu tocmai cu brațele deschise de zecile de clujeni care, printre scandările anti-Guvern, i-au cerut demisia Vioricăi Dăncilă.

Cluj-Napoca pare să fi devenit un loc preferat pentru șefii de guvern. La doar o zi după vizita prim-ministrului maghiar, Orbán Viktor, prim-ministrul României a „descins” la rândul său în orașul de pe malul Someșului Mic. Viorica Dăncilă a fost însă primită cu pancarte și lozinci, zeci de clujeni cerând la unison demisia premierului. Casă de cultură, nu de impostură”, „Noi nu vom fi conduşi de hoţi!”, „Ne e silă de Dăncilă”, „Plecați, toți, analfabeți și hoți!”, „Dăncilă, nu uita, Cluju`-ți vrea demisia!” sau „Vrem inteligenţă, nu incompetenţă!” s-au numărat printre scandările clujenilor.


Potrivit planului inițial, Viorica Dăncilă trebuia să fie la ora 13:00 la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, însă manifestanții care s-au grupat acolo din timp au schimbat, involuntar, programul premierului. Prim-ministrul s-a oprit în schimb la un restaurant din cartierul Gheorgheni, departe de contestatari, dar nu și de ochii presei, cu care nu a dorit să comunice. Aici s-a întâlnit cu o delegație a primarilor PSD din județul Cluj, dar și cu alți social-democrați clujeni, printre care liderul PSD Cluj, Horia Nasra.


De asemenea, prim-ministrul României era așteptat la ora 14:00 la Spitalul de Oncologie din Cluj-Napoca. Din nou, Viorica Dăncilă a evitat protestatarii adunați în număr destul de mare, a sosit cu aproximativ o jumătate de oră mai târziu, ocolind institutul și intrând în incinta spitalului „pe ușa din dos”, la intrarea de la capelă. Clujenii s-au repezit ulterior pe strada Republicii, unde au continuat să-i ceară demisia lui Dăncilă, apărată de un grup de jandarmi care, potrivit martorilor, i-ar fi bruscat pe manifestanți.


Premierul s-a întâlnit apoi cu medicii la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, presa neavând acces nici în incinta UMF, în fața clădirii venind însă, din nou, protestatarii. Persoanele aflate în clădirea Universității le-au confirmat manifestanților că vocile lor au fost auzite din interior, iar la final Dăncilă s-a grăbit să plece, pitită în mașina din coloana oficială. În vizita de la Cluj-Napoca, premierul este însoțit de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, respectiv de ministrul Agriculturii, Petre Daea. De la Cluj-Napoca, oficialii vor merge, vineri, la Arad și Timisoara, iar duminică la Certeze (jud. Maramureș), la „Sâmbra Oilor”.

Dăncilă, nedorită la Sibiu?

Ziua de joi, 9 mai, are o semnificație aparte pentru sibieni, Primăria municipiului Sibiu fiind locul de desfășurare al Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană cu prilejul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene deținută de România. Găzduit de președintele României, Klaus Iohannis, la Summit participă, printre alții, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, respectiv președintele Consiliului European, Donald Tusk. De asemenea, mai mulți premieri din UE au onorat invitația la acest eveniment major. Printre ei nu s-a aflat însă Viorica Dăncilă.


Premierul a declarat că a avut solicitări de la omologi din diferite state membre ale Uniunii Europene pentru a avea, la Sibiu, reuniuni bilaterale, dar le-a declinat, deoarece a considerat că nu era oportun să aibă aceste întâlniri în timpul Summit-ului Consiliului European. Potrivit G4 Media însă, Viorica Dăncilă nu ar fi primit invitație din partea lui Klaus Iohannis, ba mai mult, surse politice susțin că liderii socialiști sosiți la Sibiu au avut o întâlnire la care nu au dorit să o primească pe Dăncilă. Din acest motiv, premierul a decis să meargă în schimb la Alba Iulia și Cluj-Napoca.

Citește și Dăncilă îndeamnă clujenii protestatari să-și „revizuiască comportamentul”: „Violența este atributul oamenilor slabi, nu au argumente!”

abonare newsletter