Actualitate

Obeliscul Carolina, o rușine pentru Cluj-Napoca. Nu a mai fost reabilitat de ani de zile

Obeliscul Carolina este inclus în fiecare an de către autoritățile locale pe lista monumentelor şi statuilor care vor fi restaurate. Lucrările nu s-au realizat niciodată.

Un tânăr explică, în limba engleză, unui grup de turiști străini despre importanța istorică a Obseliscului Carolina, care este situat chiar în inima municipiului Cluj-Napoca, în Piața Muzeului, zonă frecventată zilnic de sute de persoane. Statuia însă este murdară, degradată, neîngrijită. A fost, se pare, uitată de autoritățile locale, chiar dacă este un obiectiv turistic important, care a fost ridicat în urmă cu aproximtiv 200 de ani.

Promisiuni pentru reabilitare

În anul 2015, Obeliscul Carolina a fost vandalizat. Imediat după incident, autoritățile locale au promis că vor investi în reabilitatea statuii.


„În luna septembrie, vom aloca bani la rectificarea de buget pentru aplicarea unui strat anti-graffiti pe mai multe monumente şi statui din oraş, cum sunt Matei Corvin şi Carolina. Doar pentru statuia Matei Corvin costul unei astfel de operaţiuni se ridică la circa 60.000 de lei”, declarau reprezentanții Primăriei, în anul 2015.

În proiectul de buget pe 2016 este prinsă restaurarea, reabilitarea monumentelor istorice şi comemorative şi construirea de monumente istorice, fiind prevăzută alocarea a 1,5 milioane lei. În fiecare an, autorităţile locale au în plan să restaureze statuile din oraş, dar mereu apar probleme şi nu se concretizează nimic.


Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au afirmat că banii prevăzuţi în proiectul de buget local sunt pentru intervenţii, consolidări punctuale la monumente şi statui.

„Sunt incluse statuia Sf. Fecioare Maria, Lupa Capitolina şi Obeliscul Carolina, dar lista este deschisă”, au precizat reprezentanţii Primăriei în urmă cu trei ani.


De atunci, costurile pentru reparațiile statuii nu au mai fost incluse în bugetul local.

Istoria obeliscului vechi de două secole

Obeliscul Carolina este primul monument laic al Clujului, care a fost ridicat în onoarea împărătesei austriace Carolina Augusta. Până la ridicarea acestei statui, toate celelalte aveau semnificație religioasă.


În 1817 împărăteasa austriacă Carolina Augusta împreună cu soțul ei, împăratul Francisc I, au venit în vizită la Cluj, cu scopul de a întări loialitatea supușilor din această parte a imperiului. Vizita la Cluj a fost în continuarea vizitelor efectuate de perechea imperială la Bistrița, respectiv Dej. Ca urmare a acestei vizite, clujenii au inițiat un proiect de construire a unui monument dedicat acestei vizite.

Proiectul s-a oprit din lipsa fondurilor, el fiind realizat în cele din urmă de donația de 16.000 de forinți a procurorului Clujului, Imre Topler, care spera ca în urma realizării obeliscului să îi fie acordat gradul nobiliar pe care îl solicitase.


„Reliefiează o vizită a unei unui cuplu imperial. Asta era foarte important atunci. Importanța de acolo pornește. Era o modă a timpului. Marea lui importanță este că la început de secol XIX nu existau aparate foto și ne arată foarte bine, mai ales în medalionul de sus, cuplul imperial. Acest finanțator Imre Topler, nu a fost mulțumit de realizarea acelui medalion de către meșterii clujeni. Așa că a adus un meșter din Viena și un model de pictură din Viena, ca să reliefeze fizionomia celor doi suverani. De asemenea, arăta moda clujenilor de atunci, cum erau îmbrăcate femeile, cum erau îmbrăcați domnii, în general lumea bună”, a explicat Vladimir Bogosavlievici, profesor de istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Inițial Obeliscul Carolina a fost amplasat în actuala Piața Unirii. În anul 1898 ea a fost mutată în actuala Piața Muzeului (fosta Piața Mică sau Piața Carolina Augusta) cu ocazia reamenajării centrului, pentru a face loc statuii lui Matia Corvin.

 

abonare newsletter