Actualitate

Aer curat, peisaje pitorești și file de istorie la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca. FOTO

Comunele Poieni și Săcuieu găzduiesc unele dintre cele mai interesante obiective turistice atât din județ cât și din țară: Cetatea Medievală de la Bologa, Moara de Apă și Arborele de Sequoia, dar și Barajul de la Valea Drăganului.

Satele din județul Cluj pot să ascundă adevărate comori ale istoriei și a naturii.

File de istorie în satul Bologa


Spre exemplu, în satul Bologa din comuna Poieni, situat la 60 de kilometri de Cluj-Napoca, se află ruinele unui castru roman și ale unei băi romane. Castrul Roman este cea mai veche așezare din zonă. A fost ridicat în anul 106 drept garnizoană a Cohortei II “Hispanorum”, a carei misiune era, probabil, apărarea graniţei Imperiului Roman.
Imediat după intrarea în sat, pe unul dintre dealuri, se poate vedea cum veghează peste sat Cetatea Medievală de la Bologa, Una dintre cele mai importante repere istorice din zona noastră, care a fost ani de zile lăsată de izbeliște, degradându-se puțin câte puțin. Acum însă se află într-un amplu proces de reabilitare.

Construită în apropierea unui vechi castru roman, Cetatea Bologa amintește și acum de importanta ei strategică de odinioară și de rolul pe care l-a avut în supravegherea zonei.


Fortăreața datează de mai bine de 700 de ani. De-a lungul timpului, a servit ca refugiu pentru populația locală în momente de restriște.  În secolul al XVII-lea, cetatea a devenit un punct important, deoarece împiedica acțiunea de colectare a taxelor după ce Oradea a fost cucerită de otomani.

Pentru a scăpa de această problemă, sultanul a ordonat să fie demolată, însă ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost însă distrugă mai târziu, prin explozie, de ostașii care luptau pentru cauza Imperiului Habsburgic. Turnul și o mare parte din ziduri au mai rămas încă în picioare. La mijlocul secolului XX turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai rămas este piatră.


Mașina de spălat veche de peste un secol și jumătate

După ce ai vizitat Cetatea și ai conștientizat că acele ziduri păzesc zona de mai bine de 700 de ani, poți să cobori și să vizitezi Moara de Apă, o construcție care are peste 160 de ani și care a trecut din generație în generație în familia Floarei Geran. Moara încă funcționează, deși nu o mai folosește nimeni, însă este un obiectiv turistic pe care îl vizitează sute de persoane din toată țara și chiar din străinătate, în fiecare an, indiferent de anotimp.


Chiar lângă moară este o vâltoare, o mașină de spălat rustică, o cuvă din lemn unde cade apa cu putere și curăță hainele. Atâta timp cât este apă, lumea vine să spele covoare, merg chiar și din Cluj-Napoca până acolo.

Păzitorul singuratic al munților, arborele de Sequoia


Odată ce lași moara și vâltoarea și continui drumul spre munți, ieși din comuna Poieni și ajungi în comuna Săcuieu. Casele se împuținează, copacii se înmulțesc, aerul este mai rece și mai curat. Drumul face dreapta către Rogojel unde devine mai îngust. Apoi, o cărare iar la dreapta duce spre păzitorul singuratic al munților, arborele de Sequoia, singurul din specia sa din județ, unul dintre cei 7 din întreaga țară, însă cel mai masiv și mai impunător. Gigantul care se domină Dealul Domnului, aflat la poalele Vlădesei, are mai bine de 40 de metri înălțime și mai mult de un secol a trecut de când a fost plantat.

Peisaje care îți taie respirația

După ce admirați gigantul arbore și peisajele pitorești care vă taie respirația, puteți să vă întoarceți până la drumul principal, iar în comuna Poieni și să mergeți până la Barajul de la Valea Drăganului, dacă vreți să admirați natura în toată splendoarea ei.

Barajul Drăgan, cunoscut şi sub denumirea de Barajul Floroiu, asigură retenţia apelor râurilor Drăgan şi Sebeşel, fiind amplasat imediat în aval de confluenţa celor două râuri. Panorama superbă peste baraj poate fi admirată din parcarea de sus, de pe un bloc mare de beton.

Ultimele Stiri
abonare newsletter