Actualitate

România este obligată să ramburseze 80 de milioane de euro după haosul de la APIA

România a pierdut la Curtea de Justiție a Uniunii Europene un proces cu Comisia Europeana, deoarece a contestat prea tarziu in instanță europeană o decizie pronunțată inițial în iunie 2018.

Bruxelles a aplicat anumite corecții financiare, deoarece APIA nu și-a actualizat ani la rând softul de declarații (ICAS) în baza cărora se fac plățile către agricultori depășind astfel standardele europene. Ministerul de Finanțe este obligat astfel să ramburseze nu mai puțin de 80 de milioane de euro Comisiei în urma deciziei venite de la CJUE.


Comisia Europeană a exclus de la finanțare o serie de cheltuieli efectuate în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și a aplicat corecții de 80 de milioane de euro.



România a contestat decizia la momentul respectiv, însă chiar și așa trebuia să ramburseze o parte din bani. Contestația putea obține cel puțin o amânare sau o diminuare a sumei de ramburs, dar în niciun caz scutirea rambursării totale a banilor cheltuiți fără respectarea procedurilor de la Bruxelles.

Etichete: apia
abonare newsletter