monitorulcj.ro Menu

Actualitate

UBER, interzis definitiv în Cluj-Napoca de Curtea de Apel! Ce spun oficialii despre această decizie

Curtea de Apel a decis joi, printr-o sentință definitivă, să interzică activitatea UBER în municipiul Cluj-Napoca.

UBER, interzis la Cluj-Napoca

UPDATE, 12:15: Oficialii UBER au reacționat în urma deciziei luate de Curtea de Apel.

Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend" - au declarat oficialii Uber

Date de context:

O primă analiză a deciziei Curții de Apel arată că parte a acțiunilor cerute de reclamanți au fost respinse și că serviciul Uber NU este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităților de suport direct pentru șoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj

Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanță de urgență

Țări precum Finlanda, Portugalia, Estonia, Lituania, Croația, Slovacia, Cehia sau Polonia au adoptat sau sunt în curs de adoptare a unor reforme care deschid piața pentru noi alternative de mobilitate, cum ar fi aplicațiile de ridesharing.

Instanța a decis că UBER funcționează ilegal și creează concurență neloială în ce privește transportul de persoane. Interdicția a fost aplicată de pe 25 de aprilie.

”Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza Municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtei. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată în decizia Curții de Apel din Cluj.


Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului Cluj într-un proces intentat companiei UBER România de mai multe firme locale de taximetrie.

În urma deciziei, Clujul devine primul oraș din România în care UBER nu mai are voie să își desfășoare activitatea. Celelalte orașe în care funcționează sunt București, Timișoara și Brașov. O mare diferență între modul de funcționare al UBER și cel al companiilor de taxi e că șoferii UBER nu au autorizație de transport eliberată de autoritățile locale, motiv pentru care în ultimele luni au existat o serie de proteste din partea taximetriștilor.


Etichete: uber