Actualitate

Ideea unui inventator clujean, premiată cu aur la Geneva. „Alfabetul Culorilor”, invenția care aduce lumină în lumea nevăzătorilor!

Pictorul clujean Tudor Scripor s-a întors acasă cu medalia de aur de la Târgul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2019. Invenția sa pentru persoanele cu deficienţe de vedere a impresionat juriul, care i-a oferit marele premiu.

Alfabetul Culorilor este menit să îi ajute pe nevăzători să se poată bucura de creativitate şi libertate de exprimare, fiind practic o extensie a alfabetului Braille, sistemul de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere. Inventatorul lucrează acum şi la o aplicaţie, sperând ca soluţia găsită de el să fie implementată la nivel global. Astfel, cu ajutorul Alfabetului Culorilor, persoanele care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii pot asocia formele geometrice cu culorile, potrivit stirileprotv.ro.

„Am ales roşu pentru cerc, deoarce roşul exprima senzaţia de căldură, galbenul cu un dreptunghi, iar albastrul cu senzaţia de rece, care este reprezentată sub forma unui pătrat”, a explicat inventatorul clujean, dezvăluind că, în curând, va fi finalizată şi o aplicaţie.


„Nevăzătorii folosesc din ce în ce mai mult tehnologia şi acest cod QR odată scanat poate să dea informaţii audio în timp real despre culoarea care este. Ideea mi-a venit acum șapte ani, când am lucrat cu un student nevăzător. Provocarea mea a fost să îl fac să înţeleagă emoţia culorilor, nu doar reprezentarea volumetrică a artei. A fost foarte complicat, am pornit de la 0 şi m-am luptat cu foarte multe prejudecăţi. Prin aceste forme geometrice introduse într-o matrice de 10 puncte, practic nevăzătorii pot înţelege culorile. Se poate învăţa în cinci zile de nevăzătorii care nu au văzut niciodată, iar cei care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii şi au cunoştinţe de Braille pot învăţa chiar în 2-3 zile”, a mărturisit Tudor.

Tudor Scripor s-a asociat cu cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai în speranța că soluția va fi implementată la nivel global. Acest lucru ar putea fi posibil după testarea receptivității nevăzătorilor la Alfabetul Culorilor.


„Pentru persoanele cu dizabilităţi când vii, vii cu metode foarte specifice şi cu soluţii specifice, iar soluţia propusă de el este o soluţie care poate fi implementată. Este nevoie de muncă de cercetare care să dovedească eficiență. Din punctul meu de vedere poate fi utilizată pentru haine, hrană sau mobilă”, a precizat Marian Pădure, de la Departamentul de Psihopedagogie UBB.

Etichete: geneva inventie
Ultimele Stiri
abonare newsletter