Actualitate

Trei trenuri pentru peste 3.000 de persoane cu ocazia vizitei Papei Francisc la Blaj

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că eparhia pe care o păstoreşte a închiriat trei garnituri de tren, pentru circa 3.000 de persoane, care vor fi prezente la Blaj, cu ocazia vizitei Papei Francisc.

PS Florentin a menţionat că din partea eparhiei sale s-au înscris pe liste, pentru a fi prezente la vizita Papei, peste 6.200 de persoane.

„Ne bucurăm că în acest an, la celebrarea liturgică din 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii, Pontiful Roman Papa Francisc va ridica la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi ucişi din ură faţă de credinţă în timpul regimului comunist”, a spus episcopul greco-catolic.


Înaltul prelat a amintit, de asemenea, că în acest an, bucuriei marii sărbători a Învierii Domnului îi alăturăm şi pe cea prilejuită de vizita în România a Sf. Părinte Papa Francisc în România.

„În cadrul acestei vizite, Suveranul Pontif a acceptat ca în timpul celebrării liturgice de pe Câmpia Libertăţii să fie beatificaţi cei şapte episcopi greco-catolici morţi în faimă de martiri în timpul regimului comunist. Astfel, la umbra Catedralei ctitorite de Episcopul vizionar Inochentie Micu Klein, pe Câmpia Libertăţii, unde străjuiesc şi astăzi corifeii Şcolii Ardelene şi făuritorii Marii Uniri de la 1918, «pământul sfânt» al Blajului-Micii Rome va fi binecuvântat cu şapte fericiţi episcopi martiri pentru credinţă şi pentru unitate”, a spus Florentin Crihălmeanu.


El a amintit şi de faptul că în relicvariul care se va aduce pe masa altarului de beatificare vor fi şi moaşte ale episcopului Iuliu Hossu, „pe care după data de 2 iunie îl vom putea invoca în rugăciunile noastre ca fericitul Arhiereu Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, martir pentru credinţă”.

Pe 19 martie a avut loc la Vatican autorizarea de către Sfântul Părinte Francisc a promulgării decretului de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici români, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, "ucişi din ură faţă de credinţă în diverse locuri din România între 1950 şi 1970". 

abonare newsletter