Actualitate

Opt copii români, prinși în atentatele din Sri Lanka

Opt copii români care se aflau în capitala statului Sri Lanka în momentul începerii atentatelor teroriste au fost duși într-o unitate militară de la marginea Colombo.

Grupul de copii din Sri Lanka sunt elevi ai Colegiului „Costache Negruzzi” din Iași, fiind plecați într-un schimb de experiențe în cadrul unui program internațional și cultural. Elevii români fac parte din clasele a X-a și a XI-a și au plecat în cursul zilei de marți, 16 aprilie, în Sri Lanka, acolo unde se desfășoară un proiect internațional la școala Visakha Vidyalaya din capitala Colombo.

Cei opt elevi sunt în afara oricărui pericol în acest moment și ar fi trebuit să revină în mod normal în țară pe 25 aprilie, dar având în vedere probleme din Sri Lanka, acest lucru s-ar putea amâna preț de câteva zile.


Sri Lanka a fost victima unor atentate teroriste extrem de grave, iar numărul morților a ajuns la 290, în timp ce alte 500 de persoane ar fi rănite, conform poliției locale. Premierul țării a recunoscut că a primit anumite informații din India despre anumite atentate care ar putea avea loc de Paște, însă nu au fost luate măsuri importante pentru a se preveni acest lucru.

Atentatele au vizat biserici și hoteluri din Sri Lanka, fiind comise de atacatori sinucigași. Ministul de externe din Sri Lanka a confirmat că aproximativ 37 de cetățeni străini au fost uciși în atacurile teroriste, fiind identificați 3 indieni, 3 britanici, 2 turci și 2 australieni, în timp ce alte 25 de cadavre au fost neidentificate, iar oficialii cred că sunt un grup de turiști străini.


Teroriștii au vizat trei biserici din Negombo, Batticaloa în districtul Kochikade din Colombo au fost vizate în timpul slujbei de Paste, în timp ce alte trei explozii s-au produs la hotelurile Shangrila, Kingsbury și Cinnamon Grand din capitala țării.

În timpul căutărilor, teroriștii au lovit și o grădină zoologică din Dehiwala, în sudul Colombo, în timp ce ultima explozie a avut loc în apropierea districtului Dematagoda din Colombo în timpul unei acțiuni a polițiștilor în care și-au pierdut viața trei ofițeri.


Atacurile din Sri Lanka au venit la 10 ani distanță de la încheierea războiului civil din 2019, fiind cele mai grave acte de violență de la momentul respectiv. Autoritățile se așteaptă ca numărul celor decedați să crească în zilele următoare și să depășească borna 300.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter