monitorulcj.ro Menu
Actualitate

FOTO „În Cluj, precum în Vestul Sălbatic”? În albia Someșului Cald s-ar fi construit o microhidrocentrală despre care autoritățile spun că NU EXISTĂ!

În albia râului Someșul Cald, s-a construit o microhidrocentrală, despre care autoritățile spun că nu au vreo informație, susțin reprezentanții USR Cluj.

În albia râului Someșul Cald, s-a construit o microhidrocentrală

Într-un răspuns primit de senatorul USR Mihai Goțiu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) arată că, în urma controlului efectuat de Inspectoratul Județean în Construcții Cluj și a răspunsului primit de la Consiliul Județean Cluj, nu s-au aflat date despre construcție și nu s-a emis Autorizație de construire.

„Consiliul Județean Cluj a comunicat că nu a emis o Autorizație de construire pe amplasamentul respectiv și că nu cunoaște funcțiunea clădirii. [...] În urma verificărilor efectuate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, în cartea funciară menționată mai sus nu este înregistrată nicio construcție și nu există cereri pe flux în vederea actualizării informațiilor tehnice”, se arată într-un răspuns oficial al MDRAP, ajuns la senatorul USR în această săptămână. Interpelarea, depusă la începutul lunii aprilie, se referea la imagini pe care Goțiu le-a primit de la un cetățean, cu o construcție ridicată în albia râului Someșul Cald, în zona localității Mărișel (jud. Cluj).


„Da, situația pare ireală în România anului 2019 – o construcție ridicată în albia unui râu, despre care autoritățile să nu știe ceva! Sperasem să fi trecut peste faza de «Vestul Sălbatic». În urma răspunsului primit, i-am rugat pe colegii de la Cabinetul parlamentar să meargă în zonă și să obțină mai multe informații”, mărturisește Mihai Goțiu.

Șase informații primite de senatorul USR

Prima dintre ele: conform unor localnici, construcția ar fi început prin toamnă, adică de mai multe luni. A doua: șantierul construcției este conectat la rețeaua electrică, de către Electrica. În baza căror acte și autorizații a fost conectat șantierul dacă nu există Autorizație de construire, se întreabă senatorul USR.


A treia informație: construcția este în albia Someșului Cald. A patra informație: contactat telefonic, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Andrei Cherecheș a afirmat, marți după-amiaza, că nu știe să se fi emis vreun aviz de gospodărire a apelor pentru construcție, dar că verifică și răspunde miercuri dimineața. Miercuri dimineața, acesta i-a transmis senatorului USR că va primi răspunsul, oficial, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor. Mihai Goțiu susține că încă nu l-a primit.

A cincea informație: după ce a consultat câțiva specialiști, cărora le-a arătat imaginile, senatorului USR i s-a răspuns că ceea ce se construiește este o microhidrocentrală cu deviere de curs. A șasea informație: în zona construcției și în perimetrul acesteia nu a fost de găsit vreun panou cu informații despre șantier și construcție, așa cum se arată și în răspunsul MDRAP.


„Mi-aș fi dorit să am informații și de la Primărie (de la cea a comunei Râșca, că pe partea lor e construcția), dar domnul primar n-a fost de găsit la Primărie, nici n-a răspuns la telefon. Cu siguranță, nu mă voi opri cu investigațiile aici, aștept răspunsuri suplimentare de la MDRAP, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor, cel de la ABA Someș-Tisa și raportul controlului Inspectoratului Județean în Construcții Cluj. În funcție de răspunsurile primite, voi depune și o sesizare penală (asta dacă nu se auto-sesizează între timp instituțiile cu atribuții de cercetare penală)”, avertizează Mihai Goțiu.

„Dacă informațiile de până acum se confirmă, situația e extrem de gravă: ar fi absolut incredibil, ca timp de mai multe luni, în albia unuia dintre râurile județului Cluj, la marginea șoselei, să se ridice o construcție și absolut nicio instituție publică să nu știe despre ce e vorba, de la ABA Someș-Tisa, Inspectoratul în Construcții, Garda de Mediu, Primărie, Consiliu Județean, Poliție... D-le Alin Tișe, aveți habar despre ce se întâmplă în județul pe care îl conduceți? Sau nu mai sunteți președintele CJ Cluj și n-am aflat eu, încă?”, a mai scris, pe Facebook, senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri a Senatului.