Actualitate

Tinerii absolvenți din România, rată de angajare aproape cât a celor din Finlanda și mai mare decât în Franța și Italia

Tinerii absolvenți din România, cu vârste între 20 și 34 de ani, au o rată de angajare de 76%, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene prelucrat de specialiști în educație si formare.

 În clasamentul statelor membre după rata de angajare, România ocupă locul 22 din 28 posibile. Surprinzător, Finlanda este pe locul 21, la distanță de doar un procent de țara noastră.

Clasamentul statelor europene după rata de angajare a tinerilor absolvenți a fost făcut pe baza ediției 2018 a raportului Monitorul Educației și Formării, făcut de Comisia Europeană. Potrivit regulilor comunitare și Strategiei 2020, până anul viitor statele membre ar trebui să atingă o rată de 82% a angajării tinerilor absolvenți, informează edupedu.ro.


Bulgaria este înaintea României în acest clasament și la egalitate cu Finlanda, având o rată de angajare a absolvenților de 77%.

Rezultatele sunt următoarele:


Malta 94.5%.
Germania 90.9%
Olanda 90.4%
Cehia 89.9%
Austria 89.4%
Luxembourg 88.5%
Suedia 88.3%
Marea Britanie 86.6%
Letonia 78.0%,
Bulgaria 77.7%
Finlanda 77.0%
Romania 76.0%
Pe ultimele locuri în Europa se află Franța, Spania, Cipru, Croatia, Italia și Grecia.

O explicație posibilă pentru acest fenoment ar fi criza de forță de muncă pe care România o traversează. Potrivit datelor Eurostat peste o jumătate de milion de români cu studii superioare trăiau în altă țară din UE în 2017, număr dublu față de 2008.


Datele oficiale arată că avem o rată a șomajului foarte mică (3,8% în februarie), una dintre cele mai scăzute din ultimii 30 de ani, dar în a celași timp o rată mare a locurilor de muncă vacante (60 mii în fiecaare lună).

În repetate rânduri mediul de afaceri a sesizat faptul că școala nu produce suficienți absolvenți pentru nevoile sale, iar cei care ajung totuși la vârsta angajării nu au pregătirea și aptitudinile necesare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter