Actualitate

Incendiu violent la Catedrala Notre-Dame din Paris. Istoric: "Asistăm la prăbușirea celui mai vizitat monument istoric din lume" - VIDEO

Un incendiu violent a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, flăcări imense și fum ieșind din emblematicul monument istoric. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea "celui mai vizitat monument istoric din lume".

UPDATE 20.56: Turla catedralei s-a prăbușit (Reuters)

UPDATE 20:55: "Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic", a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.


UPDATE 20.50: Toată tâmplăria arde, a spus purtătorul de cuvânt al catedralei.

UPDATE 20.45: Președintele francez Emannuel Macron avea programat un discurs la ora 20.00, însă acesta a fost anulat, în urma incendiului violent de la Catedrală.


Din vârful catedralei medievale se poate vedea cum ies flăcări mari și fum. Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani. Catedrala a fost evacuată, iar oamenii din jur au fost sfătuiți să se îndepărteze de locul incendiului.

Gravitatea incendiului rămâne nedeterminată deocamdată, dar focul a cuprinns mansarda catedralei, cel mai vizitat monument istoric din Europa.


Televiziunea France 2 a relatat că poliția tratează incendiul ca pe un accident. Catedrala, contruită în secolul 12 și faimoasă datorită romanului lui Victor Hugo, Cocoșatul din Notre-Dame, atrage milioane de turiști în fiecare an.

Incendiul a fost raportat la 16.50 GMT, 18.50 ora României.


Primarul Parisului, Anne Hidalgo, vorbește de un teribil incendiu la catedrala Notre-Dame.

Notre-Dame se afla în timpul unor operațiuni majore de renovare, iar unele segmente ale clădirii erau printre schele, în timp ce statuetele de bronz au fost înlăturate pentru săptămâna trecută. Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.


Catedrala, care datează din secolul XII şi este unul dintre "personajele principale" ale romanului clasic "Cocoşatul de la Notre-Dame", scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti.

Etichete: paris incendiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter