Actualitate

Dezastru în sistemul medical clujean. Emil Boc şi Emanuel Ungureanu faţă în faţă. Primarul Clujului: „Şi mie îmi este jenă”

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a venit, luni, la şedinţa extraordinară de Consiliu Local unde i-a cerut primarului Emil Boc să găsească resursele financiare pentru a prelua în administrare căile de acces către clinicile Spitalului Judeţean şi curţile acestora care sunt în ruină.

consiliul local cluj napoca consiliul local cluj napoca

După ce în ultimele zile zile a prezentat starea jalnică în care se află căile de acces ale spitalelor de pe Clinicilor sau curtea Spitalului de Neurochirurgie, Ungureanu a venit în Consiliul Local să ceară mai mulţi bani pentru spitale.

Ungureanu a susţinut că încearcă de cel puţin 9 luni să vorbească cu primarul Emil Boc şi că în această dimineaţă au avut o discuţie telefonică.


“Am avut, într-adevăr, astăzi o discuţie preliminară cu domnul primar, încerc de 9 luni să avem o discuţie aprofundată pe o problemă care ne arde, nu doar pe noi, clujenii, ci şi pe cei care vin în această comunitate pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. Cine beneficiază de multă încredere, domnule primar, are şi responsabilităţi pe măsură. Sigur, pe zona Clinicilor, în zona de acces către Medicală II, Diabet, Institutul Inimii sau către Neurochirurgie, nu este nicio bucată a administraţiei locale, însă dumneavoastră aveţi contact cu toţi actorii importanţi din acest oraş. Acesta era îndemnul meu. Dacă mergem spre Clinicilor strada este asfaltată, este totul în regulă, pe toate axele oraşul arată foarte bine. Când intri în curţile spitalelor ai sentimentul că te desprinzi complet. Astăzi am fost la Neurochirurgie. Dacă vii cu politraumatism, ajungi foarte greu de sus de pe Babeş, când intri, cel puţin 2 minute îţi ia pentru 100 de metri. Ceea ce este foarte mult în condiţiile în care acele curţi sunt improprii. Soluţia este una singură. Oraşul este suficient de bogat încât să preia fără nicio problemă toate căile de acces şi curţile măcar la cele 33 de secţii şi clădiri ale Spitalului Judeţean Cluj”, a susţinut Ungureanu.

“Secundele înseamnă viaţă”

Deputatul USR spune că banii alocaţi pentru Sănătate, de doar 4%, în proiectul de buget pe anul 2019 sunt total insuficienţi pentru nevoile actuale.


“Nu există posibilitatea ca spitale într-un timp rezonabil să plătească nimic pe acele căi de acces pentru că spitalele sunt în pragul falimentului, nu au bani de medicamente, nu există nicio posibilitate să facă acest lucru. Rugămintea mea, îmi ofer timpul la dispoziţie, să se creeze un grup de lucru între UMF, Primărie, secundele acelea înseamnă viaţă. Şi nu este nicio metaforă. Este chiar realitatea cu care ne confruntăm toţi. Vă felicit pentru ceea ce faceţi la Clujana, sunt lucrări consistente, cu rezultate foarte clare şi pacienţii sunt mulţumiţi de condiţiile de acolo. Suntem o comunitate. Aţi fost şi prim ministru. Aveţi o altă perspectivă asupra comunităţii medicale. Clujul este singura scăpare pentru foarte mulţi bolnavi din toate zonele ţării. Un oraş bogat trebuie să fie un pic mai generos decât 4%. 4% e foarte puţin”, a mai spus Ungureanu.

Acesta a vorbit şi despre problemele de la Centrul Regional de Transfuzii, unde nu există un generator de curent.


“Vreau să apeleze consilierii locali PSD la doamna ministru pentru o problemă foarte gravă. Centrul Regional de Transfuzii nu are generator de curent. Este o chestiune de 50.000 de euro. dacă avem o pană de curent în Cluj, sângele se strică şi vorbim de o chestiune veche de când lumea. E o chestiune absolut banală care nu trebuie să ţină de politică. Doamna Pintea este deschisă ca ministru. Când vor veni solicitările din partea spitalelor vă rog să ne aplecăm asupra unor chestiuni foarte, foarte grave. Putem găsi o suplimentare de fonduri pentru acele zone unde necesarul este foarte mare. Dincolo de responsabilitatea legală, este şi cea morală”, a mai spus deputatul clujean.

Impuls pentru Tişe

Ungureanu i-a cerut primarului Boc să îl impulsioneze pe preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, să construiască centrul de transplant promis. Ungureanu susţine că activitatea Institutului de Transplant se face într-un pod neautorizat.


“Legat de noul centru de transplant care ar trebui să se facă pe Babeş, o să vă rog să îl rugaţi pe domnul Tişe, Institutul de Transplant se află într-un pod neautorizat. Dacă se întâmplă o nenorocire, o să răspunde unii legal, alţii moral. Acolo nu ar fi trebuit niciodată să se desfăşoare activitatea medicală. Rugămintea mea este să îl impulsionaţi pe Tişe ca acolo pe Babeş să se întâmple ceva urgent. Acel pod nu este autorizat să funcţioneze. Situaţia este foarte gravă. Riscăm să cădem cu paturi. E mult prea încărcat acel pod, nu a fost autorizat în niciun fel, sunt fisuri în zona de rezistenţă”, a conchis Ungureanu.

“Bateţi la uşi deschise”

În replică, primarul Emil Boc spune că este de acord să preia căile de acces şi curţile spitalelor pentru că “îi este jenă” de gropi.


“Bateţi la uşi deschise în acest Consiliu Local şi ideile dumneavoastră au găsit suport şi sprijin aici în limita prerogativelor legale pe care le avem. Susţin cu toată convingerea acest proiect, pe care dacă îl veţi iniţia mă voi ralia şi public, de preluare a tuturor curţilor şi căilor de acces de pe raza municipiului de la spitale. Pentru noi nu ar reprezenta o problemă. Blocajele de la nivel ministerial sunt enorme. De un an şi jumătate, Oncologia, pentru o parcare, să facem un parking din banii noştri, stăm blocaţi pentru lipsa unei semnături din minister. Şi mie mi jenă, am fost şi la Institul Inimii, îţi rupi picioarele în gropile de acolo, cetăţeanul nu ştie că nu e în competenţa primarului. Sper să găsim şi în acest an soluţii să îi sprijinim. Sunt preocupat de situaţia de la Centrul de Transfuzii şi eu am fost acolo de două ori”, a spus Emil Boc.

Edilul Clujului spune că municipalitate aşteaptă de mai bine de un an după un aviz de la Ministrul Sănătăţii pentru construirea parkingului în curtea Spitalului de Oncologie.

“Nu am lăsat sănătatea pe ultimul loc, e o componentă extrem de importantă în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Alocările pentru Spitalul Clujana sunt în creştere. Şi anul acesta vor beneficia de susţinere financiară. Ca de altfel, de susţinere financiară vor beneficia în continuare şi celelalte spitale clujene în afara obligaţiilor pe care le avem. În limitele bugetului, vom asigura finanţare. Salut prezenţa deputatului Emanuel Ungureanu, un om recunoscut prin preocupările de sănătate. Vreau să îl asigur de parteneriatul nostru ca aceste lucruri să fie îmbunătăţite în limitele competenţei pe are le avem. Am avut o discuţie telefonică. Este preocupat, pe bună dreptate, de calitatea infrastructurii de bază a spitalelor. E preocupat de curţile spitalelor, din nefericire, nu avem nimic în proprietate. Sper ca prin modificare legislaţiei să avem un cuvânt de spus. Resurse financiare am avea la dispoziţie. Terenurile aparţin fie Consiliului Judeţean, fie Ministerului Sănătăţii. Astfel, sănătate să facă un salt calitativ la Cluj. La Spitalul de oncologie cerem de un an de zile o aprobare să construim un parking şi să modernizăm curtea. Nici până în ziua de astăzi nu am primit un răspuns pozitiv”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter