Actualitate

Cel mai mare exercițiu medical din istoria NATO, desfășurat în România. Câmpia Turzii, una dintre locații

România a găzduit cel mai mare exercițiu medical în istoria NATO, Vigorous Warrior 19 (VW19), cel mai mare exercițiu medical din istoria Alianței Nord-Atlantice, a avut loc până în data de 15 aprilie. O parte dintre exerciții s-au desfășurat și la Câmpia Turzii.

Sursă foto: Facebook Armata Română Sursă foto: Facebook Armata Română

Exercițiul s-a desfășurat în mai multe unități ale Forțelor Armate Române: Centrul Național de Pregătire Comună Getică din Cincu, județul Brașov; baza aeriană Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, județul Cluj; în Constanța și la Marea Neagră, dar și în București.

Vigorous Warrior 19 este co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Forțelor Armate din România și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România. Scopul VW19 este formarea comună pentru a oferi suport medical multinațional în cadrul operațiilor conduse de NATO. Participanții practică proceduri pentru a asigura îngrijire medicală continuă, evacuare medicală strategică și un nivel sporit de pregătire și răspuns la orice incidente chimice, biologice și radiologice sau incidente improvizate. Reprezentanți din 38 de țări (majoritatea statelor membre NATO) au participat la acest exercițiu.


VW19 a avut, de asemenea, o componentă civilă care implică 10 organizații distincte. În general, peste 300 de pompieri, medici, paramedici, asistente medicale și voluntari au fost implicați în locurile de desfășurare a exercițiului, a anunțat DSU.

abonare newsletter