monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ungaria va inaugura un monument la 100 de ani de la Trianon. Apare denumit Clujul în maghiară

Ungaria va inaugura anul viitor un monument care comemorează 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Construcţia va fi amplasată în imediata apropiere a Parlamentului ungar, va avea o lungime de 100 de metri şi o lăţime de 4 metri.

sursa foto index.hu

Nu va fi o statuie, ci o creaţie sub nivelul solului, o rampă care se va termina într-un cub de granit, crăpat în mai multe locuri şi cu o flacără eternă în mijloc. Pe cei doi pereţi laterali ai rampei vor fi inscripţionate peste 12.000 de denumiri ale localităţilor Ungariei istorice, cu dimensiunile literelor în funcţie de importanţa lor în anul 1913 (va figura și Kolozsvar, denumirea orașului Cluj-Napoca în maghiară), scrie digi24.ro.

Un decret al guvernului ungar adoptat anul trecut a dispus alocarea unui fond de 5 miliarde HUF (cca. 15,5 milioane euro) pentru proiectarea, pregătirea şi construcţia monumentului.


Tamas Wachsler, directorul organizaţiei care coordonează proiectul, a declarat că ideea pe care o reflectă monumentul este „nu cea a pierderii, ci a sentimentului unităţii, indiferent de ce s-a întâmplat în ultimii 100 de ani”.

Monumentul va fi inaugurat la 4 iunie 2020.