Actualitate

Moment istoric în România, înfăptuit la Cluj! Slujbă religioasă oficiată pentru prima oară în limba rromani

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, la Biserica Parohiei misionare pentru rromi din zona Turda-Fabrici, prima slujbă religioasă în limbile română și rromani din România.

ÎPS Andrei a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă, arhim. Ilie Hanuschi, dar și preotul paroh Marin Trandafir Roz, primul preot de etnie romă din judeţul Cluj, hirotonit în luna ianuarie a acestui an.

Ierarhul a evidențiat activitatea preoților misionari în parohiile pentru rromi din județul Cluj și i-a felicitat pe cei prezenți pentru misiunea depusă. Răspunsurile liturgice au fost date, alternativ, și în limba rromani, de un grup de elevi seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. De asemenea, copiii prezenţi au primit dulciuri şi cărţi de rugăciune din partea mitropolitului Clujului. La final, ÎPS Andrei a oficiat și o slujbă de parastas în memoria victimelor de etnie rromă deportate în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.


Slujba religioasă a făcut parte din seria de manifestații prilejuite de Ziua Internațională a Rromilor, celebrată în fiecare an în data de 8 aprilie. Aceasta a fost adoptată în 1971, la Londra, cu ocazia Primului Congres Internaţional al rromilor de pretutindeni. Tot atunci au fost desemnate imnul internațional al rromilor „Gelem, Gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul rromilor , respectiv limba comună – limba rromani.

În cadrul eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, de etnie rromă, și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de pr. Gelu Petru Săvărășan care, până în prezent, desfășoară o activitate social-misionară bogată, în doar patru ani ridicând două biserici pentru cele patru comunități de rromi din zonă. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţii de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.

abonare newsletter