Actualitate

O mișcare împotriva încălzirii globale, inițiată în Suedia, a ajuns și la Cluj

„Fridays for Future” este o mișcare cu și despre oameni, care a luat naștere în august 2018, la inițiativa tinerei suedeze de doar 16 ani, Greta Thunberg și în scurt timp a ajuns și la Cluj-Napoca.

Timp de trei săptămâni, în fiecare zi de școala, Greta Thunberg a protestat în fața Parlamentului Suedez pentru lipsa acțiunilor cu privire la încălzirea globală. De atunci, zeci de mii de elevi și studenți i s-au alăturat, inclusiv din București, Cluj, Iași și Sibiu. Tânăra încurajează elevii și studenții din întreaga lume să protesteze în fiecare zi de vineri, în fața autorităților locale. Cu toate acestea, reprezentanții îndeamnă ca aceste proteste să se manifeste doar în condiții de siguranță, cu autorizații din partea autorităților dar cel mai important, se doresc proteste pacifiste și liniștite.

„Nu vreau să fiți optimiști, vreau să vă panicați. Vreau să simțiți frica pe care eu o simt în fiecare zi, iar apoi să acționați”, spune Greta Thunberg.


„Fridays for Future” în Cluj-Napoca

Vineri, 5 aprilie 2019, vizavi de Prefectura Cluj, începând cu ora 12, în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza s-au adunat în jur de 20 de tineri, o mare parte din ei străini, având cu ei diferite pancarte cu mesaje puternice precum: „Nu există planeta B”, „Gaze cu efect de seră” sau „Ridicați-vă vocea, nu nivelul mării”. Cea mai mare pancartă spune: „De ce să studiez pentru un viitor care s-ar putea să nu mai existe?” și este ținută de Brian Gîrlă, unul din reprezentanții Fridays for Future din Cluj-Napoca.


Brian este student în anul II la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV. Tânărul este activist, vegan, militează pentru climă și susține toate evenimentele de acest gen.

„Suntem un grup de oameni aici în Cluj, majoritatea suntem vegani și suntem implicați în mai multe activități sau încercăm noi să le organizăm.  Am creat evenimentul pe facebook imediat după ce a apărut mișcarea în Suedia și de atunci au venit tot mai mulți oameni. Nu avem nici un sprijin, suntem doar studenți, elevi, care încearcă să atragă atenția asupra acestor lucruri. Din fericire, avem tot mai mulți oameni care se alătură, dar sunt și oameni care ne zic că nu putem face nimic”, spune Brian.


Tinerii se simt neputincioși

Tânărul spune că, din nefericire, majoritatea elevilor și studenților consideră nu pot face nimic, în special din cauza programului strict al școlii, care nu le permite să se alăture acestor mișcări.


„Dacă toată lumea ar zice asta e normal că nu se va face nimic. Surpriza a fost atunci când, la primul protest, au venit copiii de la Green School Romania, a fost o clasă întreagă cu pancarte și a fost foarte frumos”, mărturisește tânărul.

Putem ajuta planeta renunțând la niște obiceiuri proaste


Brian spune că este important ca oamenii să înțeleagă că putem să ajutăm planetă, renunțând la anumite obiceiuri care, poate, ne fac viața mai confortabilă, cum ar fi mersul cu mașina.

 „E foarte important să înțelegem că și noi, mai ales noi, avem un impact asupra climei prin alegerile pe care le facem- atunci când cumpărăm un produs, atunci când ne deplasăm cu mașina proprie, în timp ce există multe alte variante mai prietenoase cu mediul. O altă problemă o reprezintă consumerismul, ar fi bine să încercăm să ne limităm la ce avem nevoie și să consumăm exact cât avem nevoie, pentru a nu face risipă. De asemenea, să încercăm să alegem și surse care nu conțin plastic. Știu că e greu, dar din fericire sunt situații, mai ales în supermarket unde putem alege variante fără plastic”, ne sfătuiește studentul.

Tinerii care susțin această mișcare își propun să organizeze un eveniment mai mare de Ziua Pământului și speră ca până atunci să audă cat mai multă lume de această inițiativă și să se alăture la rândul lor. O altă dorință a acestora, și cea mai importantă ar fi să reușească să promoveze evenimentul și în școli, dar recunosc că este un lucru destul de dificil.

„Pentru majoritatea profesorilor este mult mai important ca aceștia să învețe, dar nu își dau seama că dacă nu se face ceva în legătură cu asta nu vor mai avea viitor, și atunci degeaba învață”, completează tânărul.

Problemele mediului trebuie făcute cunoscute

Sofia este studentă la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și se alătură tinerilor din stradă, susține cauza, însă recunoaște că ar fi mai eficient ca protestul să se concentreze pe anumite probleme specifice, cum ar fi fabricile industriale care exploatează cantități enorme de lemn, sau alte corporații care crează probleme la nivel ecologic în România.

„Am participat toată viața mea la astfel de evenimente, de câte ori am avut ocazia. Fridays for Future este o inițiativă foarte bună, chiar mă bucur că sunt oameni cărora le pasă. E important să ne spunem opinia și să protestăm, pentru că în momentul în care acceptăm și tolerăm aceste activități care distrug mediul, nu o să se schimbe nimic, niciodată. Mulți oameni nu stiu că asta e o problemă”, spune tânăra.

Evenimentul „Fridays for Future” are loc în fiecare vineri în Cluj-Napoca, timp de o oră, iar mai multe detalii se găsesc pe pagina de facebook ”Fridays for Future România”.

Articol scris de Adina Puha, studentă în anul II la Jurnalism, în cadrul FSPAC

Ultimele Stiri
abonare newsletter